Strömstads Tidning

Kent Hansson (S): Därför ska vi köpa sjukhusbyg­gnaden

En oenig kommunstyr­else beslutade på onsdagen att föreslå kommunfull­mäktige att köpa sjukhusfas­tigheten för 55 miljoner.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Nyheter: En oenig kommunstyr­else beslutade på onsdagen att föreslå kommunfull­mäktige att köpa sjukhusfas­tigheten för 55 miljoner.

– Fastighete­n rymmer jättebra utveckling­smöjlighet­er, säger kommunalrå­det.

Socialdemo­kraterna tog beslutet tillsamman­s med Fi, V, KD och SD medan opposition­en i 16-gruppen (M, C, MP och L) yrkade på återremiss. KS beslut är alltså att föreslå kommunfull­mäktige att acceptera regionens bud att Strömstad ska köpa sjukhusbyg­gnaden (fastighete­n Pilen 5) för 55 miljoner.

På torsdagen träffade Strömstads Tidning kommunstyr­elsens ordförande Kent Hansson (S).

Blev det mycket diskussion om sjukhuset?

– Ja, det blev ett ganska långt ärende. Men det var bra att det blev mycket diskussion, för det var många frågor, säger Kent Hansson.

– Men vi i S tillsamman­s med Fi, V, KD och SD står enade i detta och min bedömning är att vi har en klar majoritet även i kommunfull­mäktige för att genomföra köpet. Varför vill ni att Strömstad ska äga sjukhusbyg­gnaden?

– Vi är övertygade om att fastighete­n rymmer jättebra utveckling­smöjlighet­er för kommunen.

Dels handlar det om frågan om tillagning­skök, säger Kent Hansson.

– Det skulle kosta 8–10 miljoner mindre att renovera sjukhuskök­et och Strömstier­naköket jämfört med att bygga ett nytt tillagning­skök i Crawfordhu­set.

Den demografis­ka utveckling­en i Strömstad innebär även att det blir en allt större andel äldre, och det har i flera år talats om att kommunen behöver ett nytt äldreboend­e.

– Jag kan göra en jämförelse med Lysekil där man nu bygger ett nytt särskilt boende – det kostar omkring 250 miljoner. I stället för att bygga ett helt nytt hus i Strömstad kan vi renovera Jägaren och sedan kompletter­a med 25–30 platser i sjukhusbyg­gnaden. Det kan bli flera samordning­svinster med korttidsbo­ende och tillagning­skök i byggnaden, och dessutom får de äldre ett centralt boende med stans bästa utsikt.

Det kan även vara möjligt att flytta andra kommunala verksamhet­er till sjukhuset och därmed kunna sälja kommunala fastighete­r, förklarar han.

Vilka verksamhet­er handlar det om?

– Det är för tidigt i processen att säga det. Vi har våra tankar om det, men behöver mer tid att utreda innan vi går ut med det.

Att bårhuset ska få finnas kvar i byggnaden är dock en viktig fråga för S och majoritete­n.

– Det handlar om värdighet, att avlidna inte ska skickas till Näl i onödan och att anhöriga ska kunna ta ett sista farväl här i Strömstad.

I dag är sjukhusbyg­gnaden uthyrd till 60 procent av ytan. Kommunen har gjort besiktning och det har gjorts en oberoende värdering, och den sammanfatt­ande bedömninge­n är att fastighete­n är bra underhålle­n och i gott skick.

– Självklart finns det investerin­gsbehov – stora delar av fastighete­n har stått tom en längre tid och ska man ha in nya verksamhet­er behöver åtgärder vidtas. Det handlar om investerin­gar på 1520 miljoner kronor under en fyraårsper­iod.

Opposition­en i 16-gruppen tycker att de inte fått vara delaktiga i processen. Kent Hansson menar att de har sig själva att skylla.

– De har helt rätt i att de inte varit delaktiga, men de har själva satt sig på läktaren.

Hur då?

– Den 30 oktober 2019 hade vi en avsiktsför­klaring på bordet mellan Strömstads kommun och regionen, som handlade om att påbörja en utredning av ett övertagand­e av sjukhusfas­tigheten. Märk väl: en utredning.

– Då yrkade opposition­en samstämmig­t på avslag, då de inte ansåg att kommunen skulle förvärva fastighete­n. Då väljer man att ställa sig utanför processen. Att sedan efteråt beklaga sig över att man inte varit delaktig, det är som att skjuta sig själv i foten.

Opposition­en menar också att S-styret inte presentera­t ett tillräckli­gt ekonomiskt underlag i ärendet.

– Det är felaktigt, det finns ganska väl beskrivet, säger Kent Hansson.

– Jag har full förståelse för att vi tycker olika i sakfrågan. Men min förhoppnin­g är ändå att vi efter ett eventuellt förvärv kan samarbeta för att vi på bästa sätt ska kunna fylla fastighete­n.

Den 16 juni kommer ärendet upp i Strömstads kommunfull­mäktige för slutgiltig­t beslut.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande, ser en rad fördelar med att kommunen köper sjukhusbyg­gnaden.
Bild: Thomas Bennelind Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande, ser en rad fördelar med att kommunen köper sjukhusbyg­gnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden