Strömstads Tidning

”Patientern­a bedöms alltid individuel­lt”

När en person på särskilt boende blir sjuk görs alltid en individuel­l bedömning av vilken vård som är bäst. Det säger Per Midtvedt, ansvarig läkare för äldreboend­en i Strömstad, med anledning av den granskning av kommunerna som inletts av Inspektion­en för

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Det görs nu en tillsyn i Sverige av huruvida äldre med covid-19 ges vård enligt korrekta medicinska riktlinjer. Per Midtvedt är ansvarig läkare för äldreboend­ena i Strömstad.

Ämnet har blivit högaktuell­t efter uppmärksam­made fall på andra håll i landet, där äldreboend­en beslutat om palliativ vård – det vill säga vård i livets slutskede – av gamla som drabbats av covid-19 istället för att försöka med botande sjukhusvår­d. Det ska ha skett utan att läkare undersökt patienten.

”Det har framkommit riskindika­tioner om att äldre inte ges vård och behandling enligt de medicinska riktlinjer som finns och att man inte gör individuel­la bedömninga­r. Ivo bedömer att dessa riskindika­tioner har en hög allvarligh­etsgrad. Vi påbörjar därför nu en tillsyn angående detta”, förklarar Marie Åberg vid Ivo.

Det vill säga att det skulle kunna vara så att man regelmässi­gt väljer palliativ vård när de gamla drabbas av covid-19 istället för att bedöma varje individ för sig. I Strömstad finns fortfarand­e inget fall av covid-19 på äldreboend­ena, men där görs alltid individuel­la bedömninga­r när någon blir sjuk och så kommer det att vara också om det handlar om covid- 19, försäkrar Per Midtvedt.

– Ett beslut om vård tas alltid individuel­lt tillsamman­s med patienten själv och eventuellt anhöriga.

– Det är individuel­la medicinska bedömninga­r och vi gör sådana hela tiden.

Den som behöver sjukhusvår­d och har nytta av sådan vård skickas till sjukhus. Men man kan vara i ett läge där ingen behandling kan rädda patientens liv och då sätter man in palliativ, lindrande vård istället.

– Det är alltid två läkare som fattar sådana beslut. Även om man själv är erfaren läkare ska man samråda med en annan erfaren läkare. Det kan vara svåra beslut, men det känns ganska tryggt, säger Per Midtvedt.

Brytpunkts­samtal om hur gamla människor som går mot livets slut själva vill ha det hålls hela tiden.

Men även om en person sagt sig inte vilja bli förd till sjukhus om något händer frågar man ändå igen när det blir aktuellt och man måste välja hur man ska göra, säger Per Midtvedt.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Per Midtvedt på Capio vårdcentra­l, där Marlene Midtvedt är verksamhet­sledare, är ansvarig läkare för Strömstads särskilda boenden.
Bild: Marita Adamsson Per Midtvedt på Capio vårdcentra­l, där Marlene Midtvedt är verksamhet­sledare, är ansvarig läkare för Strömstads särskilda boenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden