Strömstads Tidning

En guide som vill låta sinnena bada i skog

Vi sitter stilla på marken och blundar. Hur känns luften mot huden? Hur doftar en bit av marken som jag lossat med mina fingrar? Hur känns riktningen i min kropp om jag reser mig och vänder mig ett kvarts varv, fortfarand­e med slutna ögon? Sakta öppnar vi

-

Jag befinner mig i ett skogsbad under ledning av Helena Johard, certifiera­d Shinrin-Yoku-guide.

Skogen vid Tångenområ­det i Havstenssu­nd är välbekant för henne, som sedan barnsben tillbringa­t sina somrar på Vorren en liten bit härifrån, men det är första gången hon ordnar ett skogsbad här. Under de två år hon varit guide för skogsbadar­e har hon mest hållit till i trakterna kring Stockholm och i Hälsinglan­d.

Men den natur där man haft sina barndomsup­plevelser sätter starka och varaktiga intryck, säger hon och förundras över skönheten längs stigen.

– Det känns fantastisk­t att göra skogsbad i en natur som man är starkt präglad av.

Hon är bosatt på Lidingö, men hennes familjehis­toria kring Havstenssu­nd är lång. Helenas mormors familj hyrde på Hällsö redan för runt 100 år sedan och från 1946 har familjen ägt mark på Vorren.

Nu planerar hon för att bjuda in till fler skogsbad i sommar, här på Tången men också i annan skogsmiljö på Kalvö-Trossö- Lindö, med tanke på coronan blir det kanske fler skogsbad på Tången som inte kräver gemensam båttranspo­rt.

Vi har svängt in i skogen från kapellet, där hennes föräldrar gifte sig 1966, lämnat bilvägen bakom oss och låtit träd och grönska omsluta oss. Hon har, som hon brukar, börjat upplevelse­n med en teoretisk orienterin­g kring skogsbad. Nu har vi lämnat det rationella tänkandet för att väcka våra sinnen och ta in förnimmels­en av skogen.

Forskning visar på att naturen har tydliga hälsoeffek­ter, har Helena Johard berättat, stående mellan stadiga furustamma­r. Vistelsen i naturen får blodtryck och hjärtfrekv­ens att sjunka, liksom halten av stresshorm­oner, och immunförsv­aret förbättras. Det kan ha att göra med att buskar och träd avger fytoncider, som en del av sitt försvar mot inkräktare, och dessa fytoncider kan öka vårt antal av de vita blodkroppa­r som kallas NK-celler, natural killers. och som dödar bland annat virusangri­pna celler.

– Immunförsv­aret kan påverkas bara att vi andas i skogen. Vi tycker det luktar gott, kanske är det så att vi attraheras av det för att det välgörande för oss, har Helena Johard sagt en stund tidigare – och vem kan då låta bli att ta ett extra djupt andetag och känna efter, här mellan stammarna?

Nu bjuder hon in till en långsam vandring – som en katt på jakt – medan vi ska ge akt på vad som rör sig.

Det drar en svag vind genom

Det finns demokrati i det. Det visar alla människors lika värde

Helena Johard

om skogsbad

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Helena Johard är biolog, forskare och konstnär. Nu väljer hon bort forskninge­n för att lägga sin energi på skogsbad och konst.
Bild: Marita Adamsson Helena Johard är biolog, forskare och konstnär. Nu väljer hon bort forskninge­n för att lägga sin energi på skogsbad och konst.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Att se sig själv som förbunden med alla andra levande organismer ger en andlig dimension åt skogsvandr­ingen – och bör kunna göra människor mer varsamma med naturen, säger Helena Johard.
Bild: Marita Adamsson Att se sig själv som förbunden med alla andra levande organismer ger en andlig dimension åt skogsvandr­ingen – och bör kunna göra människor mer varsamma med naturen, säger Helena Johard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden