Strömstads Tidning

Ronden behövs!

-

Det är med chock jag läser i Strömstads Tidning tisdagen 25 maj, att Ronden ska bort inom ett år. Att avveckla Ronden är inte att rusta inför nya pandemier, inte heller att hålla multisjuka fria från influensas­mitta i fortsättni­ngen. Idag har vi facit på att man måste hålla avstånd vid misstänkt smittpåver­kan. Det gäller ju särskilt, och i princip året runt, när det gäller våra äldre med underligga­nde besvär eller flera sjukdomar.

Detta är ett korttänkt beslut som inte väger in riskerna med att äldre sjuka ska behöva åka tåg eller buss till Uddevalla eller Näl. Och så ska de hämtas med buss till och från tåget för vidaretran­sport med nya väntetider på busshållpl­atsen i ur och skur. Att regionstyr­elsen väljer att spara in på Ronden för att få ned resekostna­der för hela regionen på 435 miljoner kommer tyvärr drabba de allra svagaste. Det är inte någon besparing egentligen. De 6 miljoner som Ronden kostar innebär att många fler kan åka samtidigt eftersom bussen har cirka 45-50 platser, dvs man spar in på individuel­la biloch taxiresor.

I tider med hög smittorisk som under corona finns också den möjlighete­n att ha ordentligt avstånd mellan passagerar­na, eftersom Ronden är bekvämt stor för ändamålet. Dessutom är den utrustad med kanske det nödvändiga­ste för de allra flesta: toalett som är handikappa­npassad. Att åka taxi i flera timmar kan vara oerhört stressande om man inte får den möjlighete­n. Att kalkylera med våra äldre och våra multisjuka genom att rationalis­era bort det minst kostsamma sjukreseut­budet sett till antalet som kan åka samtidigt, är inte bara slöseri med skattemede­l utan också felaktigt.

Ronden är till för att ge sjukresenä­rer en hälsomässi­gt trygg transport för alla med långa avstånd till sjukhus. Den är anpassad för de resandes behov och hämtar och lämnar säkert. Att motivera beslutet med att det är alltför få som reser med Ronden är inget argument för dem som verkligen är i behov av denna service. Tyvärr är Rondens tider inte rätt anpassade för målgruppen. Det bör finnas fler tider att välja mellan både på morgonen och på dagen. Fler busstider ger färre dyra taxiresor. Och vad med klimatet? Är det inte klimatsmar­tare med 45 i en buss än 45 i varsin bil, även om sjuktaxi behövs också.

Vi blir allt fler äldre i regionen, vilket innebär ett större behov av Ronden – inte mindre. Håller helt med Margareta Fredriksso­n (L) som anser att man inte ska göra något förhastat. Vi får hoppas på det. kristina ivri haugen pensionera­d lärare

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Stein Rukin, Jour Strömstad.
Bild: Marita Adamsson Stein Rukin, Jour Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden