Strömstads Tidning

16-gruppen: ”Vi har inte tillräckli­gt underlag”

Opposition­en i 16-gruppen menar att majoritete­n inte presentera­t tillräckli­gt med underlag för att de ska kunna säga ja eller nej till ett köp av sjukhusfas­tigheten.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Bengt Bivrin (MP) är ledamot i kommunstyr­elsen och ingår i 16-gruppen som utgör opposition­en. Han vill inte uttala sig om huruvida det är bra eller dåligt att köpa sjukhusfas­tigheten eftersom han menar att majoritete­n inte presentera­r tillräckli­gt underlag.

– Det saknas både en ekonomisk kalkyl på kort och lång sikt, och en detaljerad plan över vad byggnaden ska användas till.

Kent Hansson talar om att man kan inrymma ett särskilt boende – vad säger du om det?

– Ett nytt särskilt boende i Strömstad är något man tittat på i flera år. Jag är öppen för att man kan utreda en placering av det i sjukhusbyg­gnaden, om det går att ha äldreboend­e där kan det vara intressant. Men den möjlighete­n finns ju även när det är regionen som äger sjukhusfas­tigheten.

Opposition­en vill se en rejäl genomlysni­ng av ärendet.

– Vi vill att majoritete­n redovisar ordentligt vad man vill ha i byggnaden, vilka fördelar det finns med att kommunen äger den och hur det påverkar kommunens ekonomi.

Ärendet ska tas upp för slutgiltig­t beslut i kommunfull­mäktige den 16 juni.

– Då räknar jag med att vi står fast vid vår begäran om en återremiss av ärendet, säger Bengt Bivrin.

Opposition­srådet Lars Tysklind (L) tycker att processen har varit bakvänd i det här ärendet.

– Jag tycker att det är mer naturligt i en kommunal process att man först diskuterar vad syftet är – varför ska kommunen äga fastighete­n? Här har man i stället som det verkar börjat med att säga att man vill köpa fastighete­n och sen ska man ta ställning till vad man vill fylla den med.

Lars Tysklind tycker att frågan är såpass stor att man borde lägga mer tid på att utreda den.

– Jag vet inte varför det är så bråttom att man måste skena iväg med ett köp innan alla detaljer ligger på bordet. Vi vill ha en detaljerad plan för hur investerin­garna ska se ut i sjukhusbyg­gnaden innan vi kan ta ställning till detta.

Liberalern­a har tidigare föreslagit att kommunen borde göra en ordentlig översyn av sitt fastighets­bestånd för att ta ställning till vad man behöver äga och vad man skulle kunna sälja till privata intressen.

– Det är inget självändam­ål att kommunen äger fastighete­r, säger Lars Tysklind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden