Strömstads Tidning

Norge öppnar för Danmark – Sverige ännu oklart

De norska och danska regeringar­na är överens om att öppna upp för fritidsres­or mellan länderna, bekräftade norska statsminis­tern Erna Solberg (H) på en pressträff på fredagen.

- Jakob Simonson TT

– Vi jobbar nu med bilaterala lösningar mellan de nordiska länderna. Norge och Danmark är eniga om att öppna upp för turistreso­r mellan våra länder från den 15 juni, säger Solberg.

Enligt Erna Solberg är det ännu inte klart om även fritidsres­or mellan Norge och Sverige kommer att kunna bli aktuella då.

– Vi har nu en ram och principer som vi kommer att gå till dialog med de andra nordiska länderna om. Nu ska vi prata med både Island, Sverige och Finland, säger hon.

Solberg kallar fredagens besked för ett första steg. Det kan också bli aktuellt att åtminstone delvis öppna upp gränserna ytterligar­e redan till den 15 juni, säger hon.

– När det gäller de andra nordiska länderna sätter nu ett intensivt arbete i gång, med målet att öppna igen, säger Solberg.

– Det kan bli möjligt att öppna mer redan till den 15 juni. Men smittläget ändrar sig vecka för vecka.

Ländernas smittskydd måste vara överens, menar hon.

– Vi har pratat med svenske statsminis­tern och smittskydd­et. De förstår att vi börjar med en bilateral lösning. De är villiga att prata med oss.

Hon pekar på att smittsitua­tionen i Sverige ser väldigt annorlunda ut jämfört med i Norge. Det finns emellertid regioner i Sverige med låg smittsprid­ning, och det kan därför bli aktuellt att öppna för resor dit, om ett avtal kommer på plats.

 ?? Bild: Lise Åserud ?? Erna Solberg (H), Norges statsminis­ter.
Bild: Lise Åserud Erna Solberg (H), Norges statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden