Strömstads Tidning

Distans eller närhet

- Rolf Carlsson

Denna vår har vi alla varit och är bundna i ett grepp som aldrig tidigare. Vart jag vänder mig, så finns det där. Restriktio­ner och näst intill förbud begränsar min frihet. Mediernas larmrappor­ter flödar mot mig både i eter och tidningar. Coronapand­emin är orsaken, som varje läsare redan förstått. Över 4 000 svenskar har hittills avlidit i sviterna av corona. Bakom varje dödsfall finns familjer, släkt och vänner, som sörjer och saknar.

Vi hör och läser om forskning som pågår att lära mer om detta virus – covid-19 – medan världen skriker efter ett vaccin, som kan ge immunitet. I väntan på denna hjälp försöker vi skydda oss så gott det går. Vi uppmanas att hålla distans, stanna hemma, tvätta händerna ofta och noggrant etc. Det känns svårt att inte få umgås, kramas och känna närhet till dem vi älskar.

Men kanske kan detta påtvingade avstånd från varandra ändå ge oss lärdomar att ta vara på.

Just nu läser jag Johannesev­angeliet och får kopplingar till det vi nu upplever. Jesus talade med lärjungarn­a, att han skulle lämna dem. Det skulle bli distans, ett avstånd, mellan honom och dem. Det är för ert bästa som jag lämnar er, förklarade han. De skulle inte lämnas lottlösa. Hjälparen – Den Helige Ande – skulle bli allas ständige följeslaga­re. ”Han skall vägleda er och påminna er om allt jag sagt”, sa han. För deras – för vårt bästa – var det, som nu skulle ske, när han valde distansen till de sina och gick in i offerdöden för världens synd. I Hebréerbre­vet står det (jag sammanfatt­ar): ”med sitt eget blod har han (Jesus) en gång för alla vunnit befrielse för oss för evigt.” Skyddet den vaccinerad­e får ligger i blodet. Förr hörde jag ofta äldre kristna tala om att leva i beskydd (vaccinerad) av Kristi blod. Solidarisk­t följer jag de goda, praktiska råd jag får. Men du och jag kan också, be vår Frälsare om blodets beskydd. ”Det blod, som ger mig styrka från dag till dag. Det skall aldrig förlora sin kraft” (Andraé Crouch).

I morgon är det Pingstdage­n. Hjälparen – Den Helige Ande – kan förvandla vår distans till en varm närhet med Jesus Kristus för var och en som vill äga den.

En välsignad Pingsthelg önskar

 ?? Bild: Privat ?? Nu blir det lättare att umgås. Beatebergs­gården i Skee och Össbygårde­n i Näsinge har av Strömstads Glasmäster­i fått plexiglass­kivor som delar av utemöblern­as bord. Besöksförb­ud råder, men med anhöriga på ena sidan det skyddande glaset och den boende på andra kan man ändå få träffas.
Bild: Privat Nu blir det lättare att umgås. Beatebergs­gården i Skee och Össbygårde­n i Näsinge har av Strömstads Glasmäster­i fått plexiglass­kivor som delar av utemöblern­as bord. Besöksförb­ud råder, men med anhöriga på ena sidan det skyddande glaset och den boende på andra kan man ändå få träffas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden