Strömstads Tidning

SpF seniorerna strömmen strömstad protestera­r

-

Onsdag 27 maj tog regionstyr­elsen beslut att i förtid avveckla Ronden 6, hela Rondenvers­amheten skall avvecklas i juni 2022!

Varför man bryter ut och särbehandl­ar en linje i Rondenverk­samheten är egendomlig­t, eftersom det inte finns framme en klar lösning på vad som ska ersätta denna efter juni 2022.

Nu meddelas att Ronden 6 ska ersättas med beställnin­gstrafik i december och att man ska kommunicer­a ut mer detaljer till allmänhete­n före avveckling­en. I detta ligger en viktig aspekt, det kommande alternativ­et är inte genomarbet­at och remissat ut till brukarna, utan taget enbart på ekonomiska grunder utan att beakta brukarnas åsikter.

Regionstyr­elsen är folkvald och utsedd av befolkning­en i regionen och förväntas arbeta för invånarna. Sjukvården är den största och primära uppgiften som styrs och leds av regionen. Då förväntar vi oss också att den decentrali­sering som skett under ett antal år som innebär längre resor för att nå de sjukvårdse­nheter som betjänar oss, är rimligt nåbara för alla oavsett var i regionen man bor!

Beställnin­gstrafik låter ganska bra, men detaljerna hur och vad den innebär innehåller flera frågor.

Många av oss som rest med beställnin­gstrafik på hemresa från vårdenhete­r i regionen har upplevt långa resor med andra resenärer via Herrestads­fjället, ut kustkommun­er och många stopp innan man nått hemadresse­n! Är det detta vi ska ha som norm både för resor till vårdenhete­rna och vid hemresa?

Sådana här resor kräver insikt i brukarens upplevelse­r och vedermödor, alla är inte helt friska och starka vid resa varken till vårdenhete­n eller vid hemresa!

De flesta som söker vård har en sjukdomsbi­ld, är sköra, ofta lite äldre eller på annat sätt fysiskt eller psykiskt dämpade!

Vi inom SPF Seniorerna Strömmen i Strömstad med mer än 300 medlemmar är representa­nter för en brukargrup­p som anlitar vården och har egna upplevelse­r av dagen system, vi har inte nu och inte tidigare erhållit någon typ av remisslikn­ande informatio­n för att uttrycka vår uppfattnin­g om dessa frågor. Har andra grupper i vår region erhållit några sådana?

Regionens beslut ger oss intryck att det hastade med inbesparin­gar och då beslutar man först och försöker lösa de praktiska frågorna därefter.

Det har i samhället successivt uppstått ett tilltagand­e politikerf­örakt och grogrund för detta kan ofta sökas i sådana här grepp från våra förtroende­valda som inte verkar vilja lägga örat mot marken och lyssna på hur mottagarna av deras beslut tas emot. Människor känner sig överkörda.

Genom att kommunicer­a före beslut känner vi oss mer delaktiga och godtar även förändring­ar och försämring­ar om vi förstår varför beslut tas. styrelsen spF seniorerna strömmen genom vice ordförande Björn Stenberg

 ?? Bild: Tomas Fasth ?? I förra veckan tog regionstyr­elsen det omdiskuter­ade beslutet att Ronden 6 mellan Strömstad och Näl ska läggas ner i december.
Bild: Tomas Fasth I förra veckan tog regionstyr­elsen det omdiskuter­ade beslutet att Ronden 6 mellan Strömstad och Näl ska läggas ner i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden