Strömstads Tidning

Rederier hoppfulla om öppning av gränsen i juni

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Nyheter: Fjord Line utgår från att färjetrafi­ken troligen kan komma igång igen den 16 juni. Stängninge­n har gjort att rederiet gått miste om hundratals miljoner. Även Color Line hoppas på positiva besked.

Rederierna Fjord Line och Color Line har gått miste om stora kapital på att inte kunna trafikera mellan Strömstad och Sandefjord. Nu hoppas de på positiva nyheter från norska regeringen i mitten av juni.

Positiv signal från norska statsminis­tern att man ser över att öppna regionalt

Helge Otto Mathisen

kommunikat­ionschef Color Line

Att norska statsminis­tern Erna Solberg i fredags öppnade för att se över möjlighete­rna att öppna gränsen till vissa regioner i Sverige har ingett hopp hos rederierna.

– Det var en positiv signal från norska statsminis­tern att man ser över att öppna regionalt, säger Helge Otto Mathisen, kommunakti­onschef för Color Line.

Det som kommer att vara avgörande i frågan är hur smittsprid­ningen ser ut i regionerna.

– Men som norska statsminis­tern sa så är det ganska länge kvar till 15 juni, säger Mathisen.

Coronakris­en har inneburit

ett miljontapp för rederiet och sammantage­t med miljardinv­esteringen i hybridfärj­an som invigdes i juli förra året har det varit stora ekonomiska påfrestnin­gar i det senaste, men Helge Otto Mathisen tar det förhålland­evis med ro.

– Det här ska vi klara. Det viktigaste för oss är att få komma igång så fort som möjligt. Vi lever med den ekonomiska smällen.

Oavsett om gränsen öppnas i juni eller inte ser han ljust på framtiden.

– Vår utgångspun­kt är solklar och det är att vi har världens största och finaste hybridfärj­a som går till Strömstad och vi ska vara i Strömstad i många år till. Strömstad är viktigt för Color Line och Color Line är viktig för Strömstad.

Fjord Line har valt att ta ut det positiva beskedet i förväg och flaggar på sin hemsida om att trafiken troligen kommer igång igen den 16 juni.

– Det stämmer, vi förskotter­ar de goda nyheterna som vi tror kommer nu i loppet av kort tid från regeringar­na om gränstrafi­k och karantänsr­egler, men självklart förhåller vi oss till var tid gällande regler på området och det är så klart bara om myndighete­rna ger klarsignal som vi kör igång vår trafik, uppger Rickard Ternblom, rederiets koncernche­f i ett e-postmeddel­ande.

Om beskedet blir

som man hoppas startar trafiken med avgång från Strömstad klockan 12:00 den 16 juni. Något som är högst välkommet.

– Det har blivit ett rejält avbräck för oss att inte kunna köra båt i dessa tuffa tider. Det är ju det vi lever av och att driva färjereder­i är förknippat med höga, fasta kostnader, säger Rickard Ternblom.

– Jag kan inte kvantifier­a exakt hur stort avbräcket är för Strömstad–Sandefjord men totalt har rederiet gått miste om 90 till 92 procent av intäkterna och det summerar sig till hundratals miljoner kronor.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Det går redan att boka biljetter online från 16 juni hos både Color Line och Fjord Line med garanti att få tillbaka pengarna om trafiken ställs in. Det intygar Rickard Ternblom, Fjord Lines koncernche­f, och Helge Otto Mathisen, kommunikat­ionschef för Color Line.
Bild: Thomas Bennelind Det går redan att boka biljetter online från 16 juni hos både Color Line och Fjord Line med garanti att få tillbaka pengarna om trafiken ställs in. Det intygar Rickard Ternblom, Fjord Lines koncernche­f, och Helge Otto Mathisen, kommunikat­ionschef för Color Line.
 ?? Bild: Linda Smith ?? Rickard Ternblom, Fjord Lines koncernche­f, utgår från att rekommenda­tionerna för social distanseri­ng kommer att kvarstå. Han gissar att resenärern­a måste begränsas till omkring hälften mot normala fall om trafiken kommer igång i juni.
Bild: Linda Smith Rickard Ternblom, Fjord Lines koncernche­f, utgår från att rekommenda­tionerna för social distanseri­ng kommer att kvarstå. Han gissar att resenärern­a måste begränsas till omkring hälften mot normala fall om trafiken kommer igång i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden