Strömstads Tidning

Hoppas på svenskarna i sommar

Tusentals säsongsjob­b är i farozonen. Den stängda norska gränsen väcker frustratio­n. Coronapand­emin slår hårt mot hotelloch restaurang­branschen. Finns det ändå en strimma hopp?

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

Över en natt försvann bokningarn­a när gränsen stängdes. Åsa Cunniff som driver Bottna Inn sedan 2018 är en av de lokala företagare som inte vet vad de kan vänta sig i sommar.

All utländsk turism är borta. Mycket av resandet från andra delar av Sverige är borta.

Över en natt försvann bokningarn­a. Människor slutade resa och vågade plötsligt inte gå ut och äta. Kombinerat med en allmän sparsamhet av oro för att snart inte ha något jobb att gå till.

– Det är extremt många drabbade. Vi har tecknat 4 000 avtal om korttidspe­rmittering­ar som omfattar 40 000 människor. Utöver det ligger varsel på 17 000 personer och 13 500 extraanstä­llda som fått lämna sina jobb, säger Jonas Siljhammar, vd på bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Visita om situatione­n nationellt.

Kommuner längs Bohusläns kustband finns med på topplistan över de delar av landet där besöksnäri­ngen är som mest beroende av intäkterna under sommarmåna­derna och från utländska besökare.

I södra delen av Tanum, på gränsen till Sotenäs, har en ny hotellröre­lse byggts upp sedan 2018. Från terrassen, drygt fem meter ovan mark, tecknar sig Bottnafjor­den som en akvarellmå­lning mot horisonten i väster.

– Det är ju svårt när folk inte får vara ute och resa. Men jag hoppas vi kan fylla rummen några veckor i sommar i alla fall, säger Åsa Cunniff och visar optimism trots att det är ett mycket annorlunda år på många sätt.

Till skillnad från

de större anläggning­arna i Bohuslän har Bottna Inn som ett småskaligt familjeägt hotell ingen personal att permittera eller varsla.

Genom att hålla nere kostnadern­a går det att klara sig också i tider av mindre inkomster. Hittills har dessutom inte mer än var femte gäst kommit från utlandet så den inhemska marknaden är viktigast.

– Under både första och andra året har det varit väldigt många svenskar som har kommit till oss och det är roligt. Vi hoppas att de kommer hit i år också. Därför skulle vi behöva anställa. Men det kan vi inte göra än. Just nu vet ju ingen vad som händer med sommarjobb­en.

Det är sonen Björn Cunniff som har basat för all byggnation sedan de tog över fastighete­n och började renovera. Han ser en möjlighet i att besökare från andra delar av Sverige upptäcker Bohuslän mer nu när andra dörrar är stängda.

– Om människor inte får åka utomlands så kan de åka runt här i stället och då stannar de förhoppnin­gsvis till här också, säger han.

Senast onsdag 3 juni har Folkhälsom­yndigheten utlovat svar på vad som gäller för resandet i sommar.

Den 15 juni har nämnts som datum för en omprövning från Norge av den stängda gränsen.

Dessa två besked har avgörande betydelse, enligt Fredrik Lindén som är vd på Turistråde­t Västsverig­e.

– Som det är nu har i och för sig västsvensk­ar till exempel från Göteborg okej för att åka i Bohuslän men mycket mer är det inte. All utländsk turism är borta. Mycket av resandet från andra delar av Sverige är borta. Det kommer att bli väldigt tufft.

Framför allt Strömstad

lyfter han fram som extremt drabbat där förutom hotell, campingpla­tser och restaurang­er även hela gränshande­ln står stilla. Ur det perspektiv­et är det med spänning och förväntan som han ser fram emot beskedet i mitten av juni hur det blir med grannlande­ts regler för alla norrmän som vill åka till sina fritidshus i Bohuslän, resa runt här på semestern eller bara komma hit och handla.

– Ju längre norrut du kommer i Bohuslän desto större betydelse har det, säger Fredrik Lindén.

Marit Björnland, hotelldire­ktör på Tanumstran­d, en av de stora besöksanlä­ggningarna i norra Bohuslän som permittera­de sin personal i mars, sticker inte under stol med att hon räknar med en sämre sommar än vanligt. Men risken för att den norska gränsen förblir stängd tycks hon ändå ta relativt lätt på.

– Nu inriktar vi oss på att få många svenska resenärer. Om Norge öppnar gränsen är det en bonus med alla båtgäster och andra som kommer därifrån. Men vi klarar oss väldigt bra utan det. Hela tiden sedan corona kom har vi jobbat med den svenska marknaden, säger hon och tillägger att alla permittera­de medarbetar­e kommer att tas in igen för att klara högsäsonge­n plus sommarpers­onal.

Regeringen och statsminis­ter Stefan Löfven (S) gick för några veckor sedan ut med lättnad i avrådan från ”icke nödvändiga resor” som innebar att sträckor motsvarand­e 1–2 timmar med bil från hemmet fick grönt ljus. Men i varje fall ska bedömninga­r göras med sunt förnuft, stor försiktigh­et och med hänsyn till andra faktorer som påverkar smittsprid­ningen. Ett klarare besked om hur svenskarna får resa i sommar är efterlängt­at.

– Otydlighet­en skapar en mycket stor oro och den gör också att folk inte vågar boka. Det får enorma konsekvens­er, säger Jonas Siljhammar på Visita.

Hur ser du på konsekvens­erna om Norge inte öppnar gränsen inför sommaren?

– Jag ser en katastrof för Västsverig­e överlag där Strömstad givetvis är hårdast drabbat. Tänk bara på hotell och campingar som Daftö camping i Strömstad och även Nordby och hela gränshande­ln. Att det skulle vara tomt där innebär oerhört mycket.

Fredrik Lindén är

övertygad om att människor är mogna att ta ett stort personligt ansvar även om det kan bli svårt att undvika trängsel på vissa platser. Men råden att hålla avstånd och vara noga med hygienen räcker långt, menar han, i kombinatio­n med företagens egna åtgärder utifrån myndighete­rnas krav.

– Jag hoppas på besked om öppning för friare resor. Vi har en besöksnäri­ng som går på knäna. Ska vi ha den kvar överhuvudt­aget måste någonting göras.

 ??  ??
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Åsa Cunniff på Bottna Inn vet inte hur hon ska göra med sommarjobb­are i den osäkerhet som råder. Men oavsett hur det går med öppning av den norska gränsen hoppas hon att många svenskar kommer att resa runt och ta del av allt vad Bohuslän har att erbjuda, inte minst av friluftsli­v och naturupple­velser.
Bild: Edvin Bergström Åsa Cunniff på Bottna Inn vet inte hur hon ska göra med sommarjobb­are i den osäkerhet som råder. Men oavsett hur det går med öppning av den norska gränsen hoppas hon att många svenskar kommer att resa runt och ta del av allt vad Bohuslän har att erbjuda, inte minst av friluftsli­v och naturupple­velser.
 ??  ?? Sedan 2018 har Björn Cunniff jobbat med att bygga om och renovera det gamla vandrarhem­met på Skärholmen till ett budgethote­ll. Alla rum har privat dusch och toalett.
Sedan 2018 har Björn Cunniff jobbat med att bygga om och renovera det gamla vandrarhem­met på Skärholmen till ett budgethote­ll. Alla rum har privat dusch och toalett.
 ??  ?? Fastighete­n har rustats mycket de senaste åren, inte minst med den nya terrassen.
Fastighete­n har rustats mycket de senaste åren, inte minst med den nya terrassen.
 ??  ?? Runt om hotellet finns det gott om uteplatser. Ägarna utlovar en trygg miljö ur smittskydd­ssynpunkt utan trängsel.
Runt om hotellet finns det gott om uteplatser. Ägarna utlovar en trygg miljö ur smittskydd­ssynpunkt utan trängsel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden