Strömstads Tidning

Ogenomtänk­t att lägga ner ronden

-

Alla partier i regionstyr­elsen, utom Vänsterpar­tiet, beslutade tisdagen 26 maj att snarast möjligt stänga Rondenlinj­en för sjukresor mellan Strömstad och Uddevalla/Näl. De fattade också ett beslut att från 2022 avskaffa Rondenlinj­erna i sin helhet. Vi anser att detta är två ogenomtänk­a beslut som kommer att leda till försämrade sjukresor för bohuslänin­garna och till ett resande som är sämre för miljön.

Detta är en tydlig försämring av sjukresorn­a för Strömstads­borna. Utredninge­n skriver att anropsstyr­d sjukreseta­xi ska ersätta Ronden, och vi är med på att det är ett viktigt komplement till Ronden. Men det måste sägas tydligt att det här beslutet fattats för att få ner kostnadern­a. Det gör oss övertygade om att bedömninga­rna kommer att bli så hårda att det leder till försämrade sjukresor för Strömstads­borna.

Den andra orsaken handlar om att vi står inför ett klimathot som på sikt är mycket större än coronakris­en. Ett ekologiskt hållbart resande för framtiden måste bygga på välfungera­nde kollektiva lösningar och inte på småskaliga transporte­r med många små bensindriv­na fordon. Det är bättre för miljön när vi kör större fordon på miljövänli­gt bränsle.

Vårt alternativ är att förbättra och utveckla Ronden i hela regionen, så att vi koordinera­r tider i vården bättre med Rondens tider. Då kan vi öka användande­t av linjerna. Att lägga ner Ronden är kortsiktig­t och ogenomtänk­t. Med en utvecklad Rondenlinj­e kompletter­ad med sjukreseta­xi, kan vi få sjukresor som har hög tillgängli­ghet utan att vara onödigt dyra. eva Olofsson (v) regionråd

Jan alexanders­son (v) ersättare regionstyr­elsen mats berglund (v) ledamot Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden mia öster (v) gruppledar­e Strömstad lars-åke karlgren (v) ersättare kommunstyr­elsen Strömstad

Gunilla hegardt (v) ledamot socialnämn­den Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden