Strömstads Tidning

Hennes hår växte så kraftigt att det dolde kroppen

Sankta Agnes är renhetens – oskuldens – helgon. I Skees altarskåp står hon ytterst till höger. Hon har långt hår och är krönt som jungfru. Karin Askberger berättar om henne i den avslutande delen av artikelser­ien.

-

Manteln är kornblå. Helgonet bär en röd klänning med vida ärmar och en undermante­l i guld.

Agnes namn betyder lamm. Lammet som symboliser­ar renheten är hennes främsta attribut. Än i dag välsignas varje år ull från två lamm i hennes gravkyrka i Rom, ull som vävs till heliga band.

Legenden om Agnes utspelar sig i Rom på 200-talet när hon var tonåring. En dag när Agnes är på väg hem från skolan möter hon prefektens (ungefär landshövdi­ng) son. Där och då är Agnes en ung harmonisk och mycket vacker 13-åring som funnit sin tro på Herren Kristus. Pojken, som lever i den gamla tron på de romerska gudarna, kan inte släppa henne med blicken. Legenden berättar att han blir blixtföräl­skad och friar direkt, eller snarare talar om vad han vill ha: ”Dig vill jag gifta mig med!” Pojken blir inte lite förvånad när Agnes förklarar att hon redan har en brudgum. ”Redan har en annan älskare lagt beslag på mig”, säger hon. ”Han är vacker, rik och högt uppsatt. Hans doft kan få döda att bli levande igen.”

den unge mannen ner på sitt viloläger, fortsätter legenden. Han blev så sjuk att läkare måste tillkallas men efter noggrann undersökni­ng konstatera­de doktorn att pojken blivit sjuk av kärlek – det kunde höras på suckarna.

Det som sedan hände känns igen från många helgonöden. Pojkens far kliver fram och vädjar till Agnes.

”Snälla Agnes, lämna din brudgum och välj min son i stället.” Agnes trotsar och fadern svarar på sitt vis. Han för Agnes till en av stadens bordeller.

Där kläs hon av. Den första ”kunden” ska bli hans son, har han tänkt. Detta blev naturligtv­is spännande att följa och många samlades för att titta på. Till sin förvåning ser församling­en då att Agnes hår börjar växa. Det växte så kraftigt att det till slut dolde hela den nakna kroppen.

När det var klart tändes ett starkt bländande ljus som enligt legenden vände hela stämningen.

Alla i rummet fångades av en härlig syn: Agnes med en segerkrans av ljus kring sitt hår.

Intrycket var så starkt att den nyss så illvilliga pöbeln föll in i hennes bön – glädjehuse­t hade förvandlat­s till ett bönehus. Det var då, i denna sköna stund, som prefektens son ryckte upp dörren. Men han hann aldrig kasta sig över Agnes. Den unge mannen rusade rakt in i ljuset – och föll död ned.

genom staden: Agnes var en trollpacka. Jo. Hon var en trollpacka för hon hade lyckats återuppväc­ka friaren med sina böner – och han hade då konvertera­t. Nu dundrade prästerna i templet och skrek. ”Bort med trollpacka­n som förvandlar folkets sinnen”. Det blev upplopp. Den uppjagade pöbeln kastade Agnes i en stor eld men elden delade sig och tände i stället eld på människoho­pen. Till slut stöttes ett svärd ner i hennes hals. Det var dödsstöten.

Agnes grav i Rom är en vallfärdsp­lats än i dag. Från hennes reliker sipprar helig kraft.

Attributen är viktiga inom helgonkult­uren. Det är konkreta fysiska föremål som ska visa vem helgonet är men också ge en sinnebild av helgonets uppgift och andemening. Tittar man i Skees altarskåp finner man att samtliga apostlar och helgon är försedda med individuel­la attribut. Här finns allt från tortyrreds­kap till föremål som syftar på deras liv. Några exempel är Petrus nyckel, Simons såg, Judas påk, Katarinas av Alexandria hjul, Hallvards kvarnsten, Sankt Olofs troll och Helenas/Gertruds kyrkomodel­l.

Agnes lamm är således ett slags namnskylt för henne själv – det behövdes ingen inskriptio­n – men framför allt en dörröppnar­e in till hennes inre värld av dygd och renhet. Vi kan stiga in i hennes rum och få något så sublimt som ”renhet” att uppenbaras. Renhet i religiös mening är något större än vad som låter sig beskrivas med ord. Agnes renhet grundar sig på hundra procent lojalitet med Gud, som vi ser av legenden, och det starka ljuset som omslöt henne på bordellen får hela denna gudomliga renhet förklarad.

att förvara heliga kroppsdela­r eller heliga ting i kyrkan, är ett annat exempel på kristendom­ens behov av att konkretise­ra det gudomliga. Det kunde röra sig om en nagel, en bit av Kristi kors eller en tumme och det skapades mästerverk till relikskrin i ädla metaller där dessa förvarades.

Det finns många reliker av Agnes. Hennes kranium vördas i dag i ett eget kapell på den plats i Rom där hon enligt traditione­n ska ha lidit martyrdöde­n. Reliker spreds där kristendom­en spreds. Döda kroppar var inte längre motbjudand­e utan de kunde fungera som broar mellan himmel och jord. Det utvecklade­s en lukrativ mark

Till slut stöttes ett svärd ner i hennes hals. Det var dödsstöten.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? I Skee medeltida kyrka finns ett altarskåp från 1490-talet. Det är Bohusläns enda i sin helhet bevarade skåp.
Bild: Hannah Palmhagen I Skee medeltida kyrka finns ett altarskåp från 1490-talet. Det är Bohusläns enda i sin helhet bevarade skåp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden