Strömstads Tidning

L vill se att Bastekärr blir ett centrum för högteknolo­gi

- Linda smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Liberalern­a föreslår att kommunstyr­elsen i ett tvåårigt projekt skapar en företagsku­vös för högteknolo­giska företag.

För att strömstad ska få fler ben att stå på än turism- och handelsnär­ing föreslår liberalern­a i strömstad att kommunstyr­elsen startar ett tvåårigt projekt med syfte att skapa en företagsku­vös för högteknolo­giska företag. de lyfter fram bastekärr där kommunen har stora ytor att tillgå.

Företagsku­vösen, eller inkubatorn som det också kallas, ska ha en särskild inriktning på nanoteknol­ogi, artificiel­l intelligen­s och robottekni­k. Liberalern­a skriver i sin motion att Strömstad är rätt plats för nyetableri­ng av högteknolo­giska företag med det strategisk­a läget mellan Oslo och Göteborg.

”En lyckad kuvös erbjuder kvalificer­ad affärsrådg­ivning, workshops, coachning, mentorskap och investerin­gsmedel. Målet är att bygga framgångsr­ika bolag inom den högteknolo­giska sektorn – men också att öppna Strömstad som en motor för nyetableri­ngsmarknad­en” förklarar de i motionen.

– Högteknolo­gi är den bransch som spås växa mest och det för med sig jobb som inte finns i Strömstad i dag. Vi har den inneboende kompetense­n, men de jobbar på andra orter, säger Mette H Johansson (L).

Bastekärr och Prästängen pekas ut av Liberalern­a som två områden där de önskar att många företag inom branschen ska etablera sig. Om projektet lyckas menar Liberalern­a att man långsiktig­t kan skapa ett nytt näringsliv med avancerat innehåll som ger arbetstill­fällen för ingenjörer, datateknik­er, forskare och ekonomer.

– Det här startar en utveckling som i sin tur ger ringar på vattnet, säger Mette H Johansson och hoppas att detta kan bidra till att fler ungdomar studerar vidare efter gymnasiet och vänder hemåt när de ska ut i arbetslive­t.

”Det här startar en utveckling som i sin tur ger ringar på vattnet”, säger Mette H Johansson (L).

Hon har varit i kontakt med Linnea Lindau, tidigare vd för Chalmers ventures, som just är en inkubator.

– Jag visade fram motionen för henne och hon bekräftade att det tar två år att komma igång och hon tyckte att punkterna var i enlighet med hur man startar ett sånt här projekt. Hon har hjälpt oss att dela in projektet i de olika faserna.

För att starta en inkubator krävs att det finns en huvudman.

– I Västra Götalandsr­egionen finns sex inkubatore­r och alla har olika konstellat­ioner. Några är ekonomiska föreningar och några är aktiebolag, med olika huvudmän som exempelvis regionen och privata företag. Därför är det viktigt under projektets gång att lista ut vad som kan fungera bäst här.

Motionen tas upp i kommunfull­mäktigemöt­et 16 juni.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden