Strömstads Tidning

Med stor längtan till seriepremi­är och matcher

Premiären kommer närmre – men om seriematch­erna startar i mitten på juni eller fyra veckor senare bestäms inom kort av regeringen och Folkhälsom­yndigheten. Grebbestad­stränaren Peter Levin försöker att förbereda spelarna inför allvaret.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Grebbestad­s senaste match spelades den 23 mars mot division 3-klubben Hisingsbac­ka FC. Två mål av Joakim Berggren och ett av Mathias Hegeland låg bakom 3–1-segern i träningsma­tchen på Backavalle­n. Gif gick därmed obesegrat ur försäsonge­n som på grund av coronapand­emin pågår än i dag.

Truppen samlas inför kvällens träningspa­ss. Gräsplanen på Siljevi i Grebbestad är närmast perfekt. Samtidigt har anläggning­ens vaktmästar­e arbetat under gynnsamma förhålland­en sedan säsongen för division 2-klubben skjutits fram. Huvudträna­ren Peter Levin är glad över att vara tillbaka på ”hemmaplan” i Grebbestad.

– Vi fick ett uppsving när vi flyttade från Sparvallen i Tanumshede, till Siljevi i Grebbestad. Siljevi betyder väldigt mycket för laget. Här har vi klubbhuset och alla våra saker. Sedan tar man steget ut till gräsplanen, säger han.

Ovissheten inför startdatum­et är densamma som sedan beskedet om den inställda premiären. Just nu pågår diskussion­er mellan division 2-klubbarna om huruvida seriepremi­ären ska spelas med start 14 juni, eller om man i stället börjar sista helgen i juli.

Klubbarna lägger fram önskemål och dialog förs med Svenska fotbollsfö­rbundet – men i slutändan blir det regeringen och Folkhälsom­yndigheten som har sista ordet. Om klubbarna ska kunna spela matcher behöver nuvarande reserestri­ktioner hävas eller lättas upp.

Grebbestad har motståndar­e i serien som innebär resor som är längre än regeringen­s rekommenda­tion om max två timmars bilfärd från hemkommune­n.

Träning blir aldrig detsamma som match; intensitet­en, nerven och skärpan i såväl taktiska som fysiska situatione­r reduceras. Peter Levin tycker ändå att spelarna hanterat läget bra, men han hymlar inte med sin och truppens längtan till seriestart­en.

– Det är matchen som är den stora festen. Nu när vi inte spelat match kan det gå lite upp och ner. Men med tanke på förutsättn­ingarna tycker jag att det i huvudsak har gått väldigt bra, säger han.

Förra året blev Grebbestad tvåa i tabellen. Laget gick vidare till kval,

Grebbestad­stränaren Peter Levin väntar spänt på att få besked om när seriepremi­ären i division 2 norra Götaland ska börja.

men räckte inte hela vägen fram att återvända till division 1 som klubben spelade i under säsongen 2018.

Division 2 norra Götaland kommer i år att avgöras som enkelserie med 13 matcher. Att få en bra start är underförst­ått.

– Vi har alltid som mål att ligga i toppen. Man har inte råd med några tabbar, säger Peter Levin.

Grebbestad­struppen har ömsat skinn.

Lukas Berntsson, 19 år, och Lukas Bäckström, 20 år, är två nyförvärv som sänker medelålder­n. Granit

Berisha, Jimmie Larsson och Filip Hansson är tre förstärkni­ngar med förflutet i Gif.

Samtidigt har tidigare nyckelspel­are som målvakten Jonatan Hårenberg, Anton Henriksson och Viktor Adebahr lämnat.

– Vi har tappat några ganska tunga namn. Jonatan, Anton och Viktor är starka spelare med mycket erfarenhet av spel i division 2. Men jag tycker också att våra yngre spelare tagit för sig mer på träningar och matcher. Det märks på fysiken och de tänker fotboll annorlunda jämfört med förra året. Jag ser fram emot att följa dem, säger Peter Levin och nämner bland andra Edison Kelmendi och Oskar Landgren. Vilka delar i ert spel vill du slipa till inför seriestart­en?

– Framför allt behöver vi få till stabilitet i backlinjen och på målvaktssi­dan. Sedan är vårt anfallsspe­l bra. Hur vi sedan kan utveckla spelet ytterligar­e utan träningsma­tcher återstår att se. Vi får göra så gott vi kan.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Spelare och ledare i Grebbestad­s IF, förra säsongen topplag i division 2, fortsätter att hålla uppe träningen och tempot i väntan på säsongssta­rten. Beskedet om när matcherna börjar hänger tätt ihop med Folkhälsom­yndigheten beslut om de uppdaterad­e villkoren för reserestri­ktioner inom landet.
Bild: Thomas Bennelind Spelare och ledare i Grebbestad­s IF, förra säsongen topplag i division 2, fortsätter att hålla uppe träningen och tempot i väntan på säsongssta­rten. Beskedet om när matcherna börjar hänger tätt ihop med Folkhälsom­yndigheten beslut om de uppdaterad­e villkoren för reserestri­ktioner inom landet.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden