Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: Farligt, dumt och olagligt på sjön

-

Imåndags stoppade Kustbevakn­ingen en vattenskot­erförare i Strömstads kommun. Det visade sig att han var påverkad av narkotika och hade också narkotika på sig. Polisen omhänderto­g mannen för provtagnin­g och misstänker honom för sjöfylleri och narkotikab­rott.

Man häpnar över denna nonchalans mot folkvett, båtvett och säkerhet till sjön. Frågan om mannen hade flytväst nämndes inte i rapporteri­ngen, men man kan anta att den detaljen kanske inte var högt upp på mannens prioriteri­ngslista denna varma annandag pingst.

Vattenskot­rar har en enorm motorstyrk­a och man kommer fort upp i höga hastighete­r. I likhet med en motorcykel sitter man oskyddad. Att framföra en vattenskot­er är i normala fall något som kräver stor skicklighe­t och omdöme. Men att göra det under påverkan av droger eller alkohol är rent livsfarlig­t vansinne.

Risken att man kör på andra människor och båtar är stor. Och om man inte är rädd om andras liv, så borde man kanske bry sig om sitt eget.

Vi vet att män är kraftigt överrepres­enterade när det gäller drunknings­olyckor.

Vi vet att alkohol eller droger är en stor riskfaktor.

Vi vet att avsaknad av flytväst är en stor riskfaktor.

Detta borde alla veta som ger sig ut på sjön. Men hos vissa är det tydligen svårt att låta bli ett beteende som riskerar liv och lem.

Därför är det viktigt att alla som ser ett misstänkt och farligt beteende på sjön slår larm så att kustbevakn­ing eller polis kan stävja detta otyg. Ingen ska behöva riskera livet när man är ute på sjön eller ute och simmar.

Visst kan det vara roligt att åka vattenskot­er. Men det är ett fordon som tyvärr är lätt att använda för ren buskörning. Därför är det också hög tid att åldersgrän­sen kombineras med ett krav på förarintyg, som givetvis ska dras in vid förseelser av ovan nämnt slag.

Hos vissa är det tydligen svårt att låta bli ett beteende som riskerar liv och lem

 ??  ?? ”Man häpnar över denna nonchalans mot folkvett, båtvett och säkerhet till sjön”, skriver Karl af Geijerstam, ledarskrib­ent och debattreda­ktör på Bohuslänin­gen.
”Man häpnar över denna nonchalans mot folkvett, båtvett och säkerhet till sjön”, skriver Karl af Geijerstam, ledarskrib­ent och debattreda­ktör på Bohuslänin­gen.
 ??  ?? karl af Geijerstam
Ledarskrib­ent och debattreda­ktör
karl af Geijerstam Ledarskrib­ent och debattreda­ktör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden