Strömstads Tidning

Test före flytt till äldreboend­e

- Marita adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Fortfarand­e finns ingen covid19-smitta på äldreboend­en eller gruppboend­en i strömstads kommun. nu väntar kommunen på nya rekommenda­tioner om att alla som skickas från sjukhus tillbaka till äldreboend­en eller flyttar in på ett särskilt boende först ska vara provtagna.

– Det blir ett möte i dagarna om hur det ska gå till och vi väntar informatio­n i slutet av veckan, säger socialchef Monica Birgersson och medicinskt ansvarig sjuksköter­ska Lena Olsson.

Provtagnin­gen av personal inom äldreomsor­gen som har lindriga symptom pågår sedan några veckor tillbaka. De siffror Lena Olsson fått visar att endast 15 procent av sådana provtagna inom Västra Götalandsr­egionen varit smittade av covid-19.

Det visar att vårdperson­alen följer rekommenda­tionen att stanna hemma även om de bara har lindriga symptom Monica Birgersson socialchef

– Det visar att vårdperson­alen följer rekommenda­tionen att stanna hemma även om de bara har lindriga symptom. En stor eloge till dem, säger Monica Birgersson.

Utmaningen nu är uthållighe­t och att ge bra och lagom informatio­n, säger hon, så att alla som arbetar inom vård och omsorg får rätt och viktig informatio­n, men inte så mycket att informatio­nströtthet breder ut sig. Läget ändrar sig ofta fort, konstatera­r de.

– Vi skickar ut veckobrev med nyheter och har ett väl uppdaterat intranät. Vi får positiv återkoppli­ng på det.

På äldreboend­ena börjar rutiner för att låta de boende träffa anhöriga utomhus i sommar under säkra förhålland­en så smått komma igång. Lagom till mors dag i söndags hade till exempel Beatebergs­gården fått plexiglass­kivor på plats som avdelar borden på boendets gård.

 ??  ?? Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska. och Monica Birgersson, socialchef, säger att vårdperson­alen är bra på att följa rekommenda­tionen att stanna hemma även om de är lindrigt sjuka.
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska. och Monica Birgersson, socialchef, säger att vårdperson­alen är bra på att följa rekommenda­tionen att stanna hemma även om de är lindrigt sjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden