Strömstads Tidning

Närhälsan har börjat coronatest­a fler i Tanum

Den stora rusningen uteblev när närhälsan i tanumshede och Fjällbacka öppnade för topsning av coronaviru­s i måndags.

- Jerker norlander

Med start den här veckan kan personer med milda symptom testa sig för covid-19. Närhälsans vårdcentra­ler i Västra Götaland är nu förberedda för att erbjuda betydligt fler tester än tidigare.

Proceduren för topsning är ganska enkel. En person som har hosta, feber eller huvudvärk ska avvakta i 24 timmar innan kontakt tas med vårdcentra­len. Om symptomen kvarstår ringer man till vårdcentra­len för tidsboknin­g och en sköterska bedömer då vilka insatser som ska göras. Har man svåra symptom lotsas man till en läkare som tar kontakt med patienten. I riktigt svåra fall tillkallas en ambulans.

I de flesta fall får man en tid på vårdcentra­len för topsning. I Tanumshede finns en specialinr­edd container för provtagnin­g. Här möter personal i skyddskläd­er upp.

Åsa Lind, undersköte­rska på Närhälsan i Tanumshede, framför den container som används för topsning och provtagnin­g.

Agneta Wingstedt är ansvarig chef för Närhälsan i Tanumshede och Fjällbacka.

– Ingen person med coronasymp­tom släpps in på vårdcentra­len. Vi vill inte att varken patienter eller personal ska bli smittade, säger hon.

Några vårdcentra­ler i regionen tillämpar drop-in, men i Tanum gäller endast tidsboknin­g. Det finns även möjlighet till drive-intest om man kommer i bil, men inte vill gå ur den.

Utanför Närhälsan finns personal som endast släpper in patienter med tidsboknin­g och på trottoaren finns avståndsma­rkeringar för eventuell köbildning. Detta gäller patienter med andra symtom än covid-19.

– Vi topsar näsa och svalg, säger Åsa Lind, undersköte­rska på Närhälsan i Tanumshede.

– Det är viktigt att man avvaktar i 24 timmar efter man har känt symptom, annars blir inte testet tillförlit­ligt. Testet är helt smärtfritt och visar om man har en pågående infektion. Däremot så visar inte topsningen om man har haft en infektion och fått anti-kroppar.

Provsvar beräknas komma efter 2–4 dagar.

Efter topsningen avvaktar man provresult­atet hemma. Om symptomen tilltar så tar man kontakt med vårdcentra­len igen. Om besvären går över väntar man i 48 timmar innan man går tillbaka till arbetet.

Är testet negativt, det vill säga det inte finns inget virus, så är det förmodlige­n en vanlig förkylning. Är topsningen positiv så blir man kontaktad av en läkare. Topsningen är gratis.

– Vi beräknar hålla på med topsningen under hela sommaren, säger Agneta Wingstedt.

 ?? Bild: Jerker Norlander ??
Bild: Jerker Norlander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden