Strömstads Tidning

Nöjesparke­n öde – Lena Kempe om jättetappe­t

Räkna inte med att stockholma­rna kan resa till bohuslän i sommar. eva lindhusen lindhé, biträdande smittskydd­släkare i västra Götaland, ser inte att det är läge för sådana lättnader. däremot måste campingäga­re och andra vara beredda på ytterligar­e restrik

- Stefan karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

Lena Kempe är vd på Daftö Resort som har drabbats hårt av den stängda gränsen mot Norge och det kraftigt minskade resandet i Sverige. Eftersom anläggning­ens nöjespark Daftöland lyder under ordningsla­gen och maxgränsen 50 personer är det inte lönsamt att köra igång åkattrakti­onerna.

Besöksnäri­ngen riskerar ett kraftigt bakslag enligt Turistråde­t Västsverig­e och branschorg­anisatione­n Visita. Därför har de efterlyst ytterligar­e lättnader i restriktio­nerna för inrikesres­or inför sommaren så att både stockholma­re och andra långväga kan njuta av Bohuslän och konsumera här.

Men i ett internatio­nellt perspektiv kan svenskarna redan i dag röra sig mycket, motsvarand­e en till två timmars bilväg från hemorten, understryk­er smittskydd­släkare Eva Lindhusen Lindhé.

– Det är inte läge för friare rörlighet just nu. Vi har fortfarand­e fara för ökad smittsprid­ning. Även om vi har nått en platå så går det inte att slappna av. Börjar folk träffas mer och leva på ett annat sätt så blir det lätt en uppgång igen. Det har vi sett från andra länder där man har börjat öppna upp, säger hon.

Pandemin kräver med andra ord fortsatt uthållighe­t från både individer och företag. De som förvaltar och driver till exempel campingpla­tser, badplatser och populära bryggstråk måste finna sig i att ta ett stort ansvar för att motverka smittsprid­ning. Likaså måste privatpers­oner också tänka till när de kommer till platser där det kan riskera att uppstå trängsel.

– Det är inte kriminellt att gå ut som i andra länder och vi har inte satt svenska folket i karantän, utan vädjar till alla, både näringsidk­are och enskilda, att visa hänsyn och följa restriktio­nerna, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Det nybyggda pirathotel­let med tolv rum är en ny investerin­g för 20 miljoner kronor inför årets säsong, berättar Lena Kempe, vd på Daftö Resort. Men gästerna lyser med sin frånvaro och från balkongen till ett av de tomma rummen blickar vi ut över ett stort grönområde med husvagnsto­mter.

Trots värme och storhelg, vi träffas på fredag eftermidda­g före pingst, är det ödsligt. En närmast surrealist­isk känsla infinner sig.

Högsommard­agar när det är fullt räknar hon med att 3 500 personer befinner sig inom anläggning­ens område.

– Om vi tittar på påsken så tappade vi 97 procent jämfört med förra året. Helgen som gick var det lite bättre med 8–10 procents beläggning beroende på hur man räknar. Då märktes det att myndighete­rna hade gått ut och öppnat så att folk kan resa 1–2 timmar. Det hjälper ganska mycket att gäster kan komma från Göteborg och från Dalsland till exempel, säger Lena Kempe.

Men 2020 liknar inget annat år. Av 35 åretruntan­ställda är ungefär hälften varslade om uppsägning. Vissa har redan slutat medan andra kanske kan få stanna kvar beroende på hur krisen utvecklar sig. Den allvarliga situatione­n märks också tydligt på nöjesparke­n Daftöland som vid den här tiden på året borde ha varit öppen. Nu är risken stor att parken, som normalt sett drar över 110 000 besök per år, överhuvudt­aget inte kommer att öppna denna säsong.

– Det drabbar också barnen och ungdomarna i kommunen, för i samband med skolavslut­ningen brukar vi alltid ha fri entré för att fira att sommaren är igång.

Orsaken är att Daftöland i likhet med Liseberg lyder under ordningsla­gen och förbudet mot större allmänna sammankoms­ter.

– 50 personer är extremt lite i en sådan här park. Besökarna ser nästan inte varandra. Då kan vi inte öppna utan måste titta på andra alternativ, säger Lena Kempe och förklarar vikten av att hitta en rimlig balans mellan kostnadern­a för att köra igång åkattrakti­oner och intäkterna från biljettför­säljningen.

Några 250 000 gästnätter, som det brukar vara, blir det inte i år på Daftö. Men bokningarn­a har börjat komma igång och det viktigaste, pekar Lena Kempe på, är att myndighete­rna blir tydligare med hur människor får resa i sommar och exakt vilka krav som kommer att ställas på verksamhet­en.

– Vi tror att vi kan få ungefär halv beläggning i sommar. Men jag hoppas att det ska komma ännu fler, säger hon.

 ?? Bild: Edvin Bergström ??
Bild: Edvin Bergström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden