Strömstads Tidning

Därför har Norge lyckats bättre mot corona

Med 236 dödsfall har Norge klarat coronakris­en betydligt bättre än Sverige så här långt. Och Frode Forland, smittskydd­sdirektör på Folkhälsoi­nstitutet, är inte säker på att de svenska teorierna om att alla kommer att drabbas lika hårt i slutändan verklige

-

Norges smittskydd­sdirektör Frode Forland menar att landet håller på att motbevisa den svenska Folkhälsom­yndigheten­s teorier om att alla kommer att drabbas lika hårt av coronaviru­set till sist.

Frode Forland säger att de nordiska länderna i grunden har haft en liknande utgångspun­kt i sitt arbete för att bekämpa coronaviru­set. Gemensamt är att alla vill se till att belastning­en på samhället blir så liten som möjligt och att så få människor som möjligt dör.

– Så det har gällt att hitta den rätta balansen på vilka åtgärder man ska slå till med på olika tidpunkter. Vilken strategi som varit den rätta kan vi inte utvärdera än. Det håller jag med Anders Tegnell och hans kollegor om.

Frode Forland säger att Sverige och Norge gjorde i princip samma vägval fram till den 12 mars – det handlade om att gradvis bygga upp en bättre beredskap bland människor och institutio­ner. Man uppmanade till god handhygien, bättre hostetiket­t och att hålla avstånd.

– Sedan slog den norska regeringen till.

Den 12 mars hade man kommit till en punkt i Norge, där man inte längre klarade av att spåra alla smittade samhället. Det fanns smitta som spreds, utan att man kunde spåra var den kom ifrån.

– Det var en ny situation, vi hade en okontrolle­rad spridning i samhället och såg raskt stigande smittsprid­ning, från dag till dag. Då sa regeringen att om vi ska slå tillbaka så måste vi göra det hårt och vi måste göra det nu, säger Frode Forland.

Jag tänker att vi måste hålla på så tills vi har ett vaccin

Frode Forland statsepide­miolog Norge

Beskedet från statsminis­ter Erna Solberg var att coronaviru­set inte längre var en angelägenh­et som hälsovårds­myndighete­rna kunde klara på egen hand. Regeringen tog över och justitie- och beredskaps­minister Monica Maeland fick huvudansva­ret för att samordna insatserna.

– Så på presskonfe­renserna här står ministrarn­a på rad och talar om sin sektor. Det är ganska olika mot hur det ser ut i Sverige.

Frode Forland säger att det visat sig vara ett lyckat drag att slå till så hårt som man gjorde. Antalet nya fall minskade direkt för att efter några veckor stabiliser­a sig omkring 250 nya fall per dag.

Från månadsskif­tet mars–april sjönk det ytterligar­e, ända ned till några handfull nya fall per dag.

– Och där ligger vi i dag trots att vi gradvis har öppnat samhället och lättat på åtgärderna från den 20 april.

Sett till antalet döda har Norge klarat sig oerhört mycket bättre än Sverige. Landet har 44 döda per miljon invånare, mot 418 i Sverige. Antalet patienter på intensiven är i dagsläget omkring tio personer.

– Det som hände när man gick in med den här drastiska nedstängni­ngen var att man fick kontroll på smittan. Vi kallar det en slå ned-strategi och efter påsk har vi gått över till en kontroll-strategi. Nu ska vi kontroller­a spridninge­n av smittan framåt.

Vad innebär det framåt?

– Vi måste hålla fast vid de här åtgärderna, som inte är för ingripande på samhällsni­vå. Det handlar om att hålla avstånd, inte ha stora folksamlin­gar, hålla god hygien,

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/TT ??
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden