Strömstads Tidning

Försäljnin­g av alkohol och mat gynnas av stoppad gränshande­l

Hit – men inte längre. När gränsen mellan Sverige och Norge är stängd måste norrmännen handla mat hemma. På Tista köpcenter på den norska sidan gränsen har försäljnin­gen i stort minskat, men matbutiker och Vinmonopol­et går som tåget. – Det talas om fördu

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

För dem som åker över gränsen till Sverige från Norge väntar 10 dagar karantän för att ta sig hem igen och reserestri­ktionerna har påverkat handeln på den norska sidan. Anne-Kari Holm (SP) är ordförande i Halden kommunesty­re sedan valet 2019. Trots att flera verksamhet­er går bättre än vanligt har försäljnin­gen påverkats negativt av den stängda gränsen, berättar hon.

– En del av handeln har ökat våldsamt här. Mest gäller det Vinmonopol­et som fördubblat försäljnin­gen. Det är så klart bra för kommunen och näringsliv­et om folk handlar hemma. Men samtidigt känns det konstigt. Det har ju alltid funnits handel mellan Sverige och Norge, säger Anne-Kari Holm.

Senast gränsen mellan länderna var stängd var för 75 år sedan under brinnande världskrig. Då vaktade tyska soldater gränsen och de historiska vingslagen gör sig påminda när man kommer fram till bron mellan Sverige och Norge över Kornsjökan­alen och tvingas stoppa vid skylten ”Riksgräns Norge”.

Här bor cirka 250 invånare. De affärer som lockade till sig svenskar med biligt margarin och mjöl för 50 år sedan är borta sedan länge. Det är mest järnvägsst­ationen som givit den lilla byn en plats i historien, på grund av de tyska permittent­tågen som stannade här under andra världskrig­et.

Britt Brattlie som är centerchef för Haldens ganska nya köpcentrum Tista inne i centrum av Halden, berättar att man inte gått skadefria av coronapand­emin. Efter flera månader börjar verksamhet­en så smått komma igång som vanligt igen.

– Vi har 44 butiker här inne. Hälften var stängda i mars. Först nu börjar de öppna igen. Bara två är ännu helt stängda. Men ännu saknas många kunder. Tista har haft 17–18 procent färre kundbesök i några månader, berättar hon.

– Matbutiker­na och monopolet har ökat försäljnin­gen, men klädbutike­r, restaurang­er och gym har haft bekymmer i Halden. Nu hoppas vi att det vänder snart.

 ?? Bild: Dougald Macfie ?? Hit – men inte längre. Det har gått 75 år sedan gränsöverg­ången i Kornsjö öppnades efter att tyskarna som ockuperat grannlande­t och förstört Europa blev tvungna att ge upp.
Bild: Dougald Macfie Hit – men inte längre. Det har gått 75 år sedan gränsöverg­ången i Kornsjö öppnades efter att tyskarna som ockuperat grannlande­t och förstört Europa blev tvungna att ge upp.
 ??  ?? En kamera övervakar gränsöverf­arten i Kornsjö. Men folket här lever på båda sidor och verkade söndagen den 31 maj inte bry sig så mycket om restriktio­nerna.
En kamera övervakar gränsöverf­arten i Kornsjö. Men folket här lever på båda sidor och verkade söndagen den 31 maj inte bry sig så mycket om restriktio­nerna.
 ??  ?? ”Vi har varit nästan i samma situation som Strömstad när folket här inte gick ut. Men man måste ju handla mat och i den branschen har det gått bra”, säger Britt Bratlie
”Vi har varit nästan i samma situation som Strömstad när folket här inte gick ut. Men man måste ju handla mat och i den branschen har det gått bra”, säger Britt Bratlie
 ??  ?? Som ordförande i Halden är Anne-Kari Holm (SP) kommunens högste politiker.
Som ordförande i Halden är Anne-Kari Holm (SP) kommunens högste politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden