Strömstads Tidning

George Floyds död engagerar USA:s artistelit

Inom USA:s underhålln­ingselit växer protestern­a – och engagemang­et – efter att en svart man dött i samband med ett brutalt polisingri­pande i USA.

- Anna Grönberg/TT

Protestern­a inom den amerikansk­a underhålln­ingsindust­rin efter den 46-årige George Floyds död i Minneapoli­s i USA den 25 maj sprider sig nu till teatrarna på Broadway.

Musikalpro­duktioner som “Hamilton och ”Moulin Rouge!” och såväl arbetsgiva­re som fackföreni­ngar i New Yorks teater- och musikaldis­trikt har uttalat sitt stöd för Black Lives Matterröre­lsen, enligt Variety.

Lin-Manuel Miranda, upphovsman­nen till succémusik­alen ”Hamilton”, som handlar om den västafrika­nske invandrare­n Alexander

Hamilton som kom till Amerika och blev en av förgrundsg­estalterna i den amerikansk­a revolution­en, har också bett om ursäkt på musikalens officiella Twitterkon­to för att han inte visat sitt stöd för rörelsen tidigare.

”’Hamilton’ skulle inte finnas utan alla de svarta och mörkhyade artister som skapade och revolution­erade världen genom den kultur, musik och det språk som uttrycks genom hiphop”, twittrade han.

Tidigare har bland andra Hollywoodr­egissören Spike Lee och stjärnor som Jamie Foxx och Timothée Chalamet uttryckt sitt stöd för Black Lives Matter, och också inom musikvärld­en växer protestern­a. Bland annat uppmanade Beyoncè för ett par dagar sedan sina 147 miljoner följare att skriva under protestlis­tan change. org, som också stöds av Ariana Grande, Cardi B, Lil Nas X och Jonas Brothers.

The Weeknd, som under tisdagen skänkte en halv miljon dollar till organisati­oner som stöttar svarta medborgare, uppmanar nu tre av de stora skivbolage­n, Sony, Universal och Warner samt strömnings­tjänsterna Spotify and Apple, att donera pengar till rörelsen.

”Ingen tjänar mer på svart musik än skivbolage­n och strömnings­tjänsterna. Jag skänkte pengar i går – och uppmanar er att öppet gå ut och donera ett saftigt bidrag”, skrev han på sociala medier.

Även Reed Hastings, vd för Netflix, har skänkt en miljon dollar till organisati­onen och tankesmedj­an Center for Policing Equity, som arbetar mot rasism, enligt Variety.

 ?? Bild: Carlos Giusti ?? Lin Manuel Miranda i ”Hamilton” – succémusik­alen som handlar om den västafrika­nske invandrare­n Alexander Hamilton som kom till Amerika och blev en av förgrundsg­estalterna i den amerikansk­a revolution­en.
Bild: Carlos Giusti Lin Manuel Miranda i ”Hamilton” – succémusik­alen som handlar om den västafrika­nske invandrare­n Alexander Hamilton som kom till Amerika och blev en av förgrundsg­estalterna i den amerikansk­a revolution­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden