Strömstads Tidning

Tramezzini – hajpade venetiansk­a mackor

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Jag gillar tramezzini starkt och jag vill göra mina egna, men hittar inget bröd som är tillräckli­gt stort eller med rätt konsistens. Skulle därför vilja baka mitt eget tramezzino­bröd, men då hittar jag inget recept och ingen form som är tillräckli­gt stor. Har du några tips?

Bosse i Floda

Hej Bo!

Tramezzini är trevliga små smörgåsar, och jag håller helt med dig, de är vansinnigt goda att göra själv. För er som inte har stött på namnet tidigare så kan man lättast likna en tramezzino med en klassisk, engelsk tea-time sandwich. Den görs oftast på vitt bröd, har ingen skorpa och har mjuk fyllning inuti. Några varianter är kycklingsa­llad, tonfisk och majonnäs, och olika örter. En tramezzino skärs på diagonalen och är alltid en kall smörgås.

Själva brödet kallas på italienska för pane in cassetta (översätts till bröd i låda) eller pancarrè.

Här kommer receptet för två bröd. Jag använder mig av en bakform i silikon som jag skickade efter på nätet. Den är 20,5 cm lång och 14 cm bred. Det finns ett flertal sajter med bageriprod­ukter som har formar. Egentligen skall man baka ett större bredare bröd men jag har inte brytt mig om att leta efter en sådan form, tycker att det funkar väldigt bra att göra i mina lite större brödformar.

Här kommer mitt recept. Hoppas det blir som du tänkt dig.

2 brödformar ca 20–23 cm långa och 13–15 cm breda

3 dl ljummet vatten

2,5 dl mjölk

15–16 dl vetemjöl

1 msk socker

80 g rumsvarmt smör 25 g färsk jäst

1 tsk bikarbonat

1,5 msk salt

Gör gärna så här:

1. Blanda ut jästen i 0,5 dl av vattnet. När all jäst är smält, rör i resten av vattnet och mjölken. Tag 8 dl av mjölet och arbeta in i jäst/vattenblan­dningen. Använd helst en matberedar­e med degkrok och låt jobba ihop 10 minuter. Klicka i smöret lite i taget och arbeta ihop 2-3 minuter. Blanda 7 dl av mjölet med salt, bikarbonat och socker och låt maskinen arbeta in i degen.

2. Vänd ut degen på mjölat bakbord och strö över och arbeta eventuellt in lite mer mjöl. Degen skall vara klibbfri men inte för stabbig.

3. Strö över lite mjöl och lägg på plastfolie och en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.

4. Dela degen i två delar och spänn/vik varje degbit 4–5 gånger. Vik slutligen ihop och lägg i två väl smorda formar eller silikonfor­mar med den vikta sidan nedåt. Se till att hela botten på formen är täckt.

5. Täck med plast och låt jäsa på varm och dragfri plats i 1,5 timme.

6. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Ställ in brödet och sänk då värmen till 190 grader.

8. Grädda i 30–35 minuter, känn med sticka att det är färdigt.

9. Låt svalna i formen.

10. Förvara i kylskåp, väl inplastat eller fryst.

Gör gärna så här:

1. Lägg ut alla brödskivor och bred på ett tunt lager majonnäs på varje. Lägg skinka på fyra av dem och lägg sedan sallad och ost på skinkan. Skär till så att kanten blir jämna. Strö över hackade oliver och lägg över en brödskiva med majonnäsen nedåt. Plasta in varje tramezzino och låt ligga i kylskåp 2–4 timmar. Vid servering, dela i mitten på tvären och servera.

2. Tekniken att låta smörgåsen vila i kylskåp gör den saftigare och lätt att förbereda.

 ?? Arkivbild: Mostphotos ?? Tramezzini.
Arkivbild: Mostphotos Tramezzini.
 ??  ?? Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg
Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden