Strömstads Tidning

Mamma upprörd över bristande vårdutbud i Strömstad

- hannah palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Flickan skadade armen. I Strömstad var vårdcentra­lerna stängda, i Tanum kunde de inte röntga – så det var först nästa dag, på Näl, som det visade sig att armen var bruten. Mamman kallar det ”uruselt”.

andraklass­aren ramlade och bröt armen under en rast på skolan. vårdcentra­len i strömstad var stängd, i tanum kunde de inte röntga – så det var först dagen efter, på näl, som det visade sig att armen var bruten. mamman kallar vårdutbude­t i strömstad ”uruselt”.

Ibland är olyckan framme. Den här gången var det på den längre lunchraste­n under en fredag på en skola i Strömstad, när en andraklass­are lekte häst, som det hände. På rasten tappade hon balansen, föll och tog emot sig med vänsterhan­den. Läraren som kontroller­ade armen bedömde att det endast rörde sig om ett skrapsår. En dag senare skulle det dock komma att visa sig att armen faktiskt var bruten.

– Vi är nöjda med skolan i vanliga fall, men när sådant här händer blir jag som mamma besviken. Det händer ju att barn slår sig när de leker och då är det viktigt att skolan hör av sig. Vi hade kanske behövt åka in till Näl ändå, men vägen dit hade varit mindre smärtsam för min dotter, säger mamman.

Det som gör henne mest upprörd är dock inte händelsen på skolan som sådan, utan hur vårdsituat­ionen ser ut i Strömstad.

– Eftersom jag fick reda på det inträffade efter klockan 17 så hade ju vårdcentra­lerna i Strömstad hunnit stänga. Det är väl märkligt att de har helg- och kvällsjour på vårdcentra­len i Tanum när det finns tillgång till ett helt sjukhus här? Med bland annat röntgen utrustning då, som vi var i behov av just denna gång, säger hon.

Väl inne på mottagning­en i Tanum konstatera­des det att dottern hade fått någon typ av skada på ett eller flera ben i armen, men utan tillgång till röntgenmas­kin kunde man inte säga säkert var i armen eller hur illa det var.

Läkaren skrev en remiss till Norra Älvsborgs Länssjukhu­s för lördagsför­middagen och mor och dotter återvände till Strömstad. Mamman tittar på sin dotter och berättar att det var tufft och svårt att sova den natten, att dottern fick några värktablet­ter mot smärtan.

– Läkaren på vårdcentra­len varnade oss också för smittorisk­en med coronaviru­set på Näl. Men vad kan vi göra? Vi måste ju dit så hon får vård, säger hon.

Ledda av vakter på Näl genom korridorer­na kom de till slut upp till röntgenavd­elningen. Där visade röntgenplå­tarna att flickans vänstra underarm var så pass skadad att den nästan var helt avbruten på två ställen. Benen hölls ihop av de sista benflisorn­a.

Dottern blev gipsad och kallades efter två veckor till efterkontr­oll på Uddevalla sjukhus. Där kunde läkarna se att benen växer ihop som de ska och om ytterligar­e två veckor kommer hon att bli gipsfri.

Under de speciella omständigh­eter som råder under coronapand­emin har uppgiften att avlägsna gipset emellertid fallit på dotterns mamma, i stället för på närliggand­e vårdcentra­l i Strömstad. Det var sjukhuset i Uddevalla som lämnade detta beskedet, att de inte kommer att boka in någon tid för gipsbortta­gningen.

– Jag kan väl klippa loss ett gips, det är inte det som jag tycker är problemet. Men jag har ju ingen utbildning på området och kommer inte att kunna se eller bedöma om det verkligen ser bra ut eller inte. Att man inte kan göra det på en vårdcentra­l förstår jag inte, säger hon.

Fotnot: Tidningen har per telefon varit i kontakt med skolans rektor som valt att inte låta sig intervjuas för denna artikel om det inträffade.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? När dottern skulle undersökas var vårdcentra­lerna i Strömstad stängda, och på jouren i Tanumshede kan man inte röntga armen.
Bild: Hannah Palmhagen När dottern skulle undersökas var vårdcentra­lerna i Strömstad stängda, och på jouren i Tanumshede kan man inte röntga armen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden