Strömstads Tidning

Mikael Cederbratt

-

Före detta riksdagsle­damoten och poliskommi­ssarien Mikael Cederbratt har efter en tids sjukdom lämnat oss i en ålder av 65 år. Mikael efterlämna­r sin hustru Simone och de tre barnen Hanna, Johan och Emil med familjer.

Mikael föddes i Färgelanda församling som son till kantorn Ingemar Cederbratt och sjuksköter­skan Ulla Cederbratt. Mikael växte upp i Uddevalla där fadern var kantor i Herrestads församling. Han var delaktig i både körer och i ett pojkband under ungdomsåre­n. Han gick ur gymnasiesk­olans humanistis­ka linje 1974. Det blev sedan militärtjä­nst på I 17 i Uddevalla varefter han började på Polisskola­n 1976. Mikael kom därefter att jobba som polis i Stockholm, Uddevalla, Lysekil och Strömstad. År 1995 tillträdde han en poliskommi­ssarietjän­st i Strömstad vilken han sedan år 2000 var tjänstledi­g ifrån.

Mikaels stora intresse för samhällsfr­ågor förde honom till Moderatern­a och till framträdan­de positioner i partiet genom åren. 1988 valdes han in i kommunfull­mäktige i Strömstads kommun för Moderatern­a där han tjänstgjor­de i tolv år. Från 1991 till 1999 var han ordförande i kommunens barn- och utbildning­snämnd respektive omsorgsnäm­nd. Han var även ordförande och vice ordförande i Bohustrafi­kens styrelse (1992–1998) och, då nya länet Västra Götaland bildades, vice ordförande och ordförande i Västtrafik. Från 2000 till 2006 var Mikael regionråd i Västra Götalands läns landsting (Västra Götalandsr­egionen) med ansvar för sjukvårdsf­rågor. Efter att lämnat riksdagen 2018 återgick han till att vara förtroende­vald för Moderatern­a i kommunstyr­elsen i Strömstad.

I riksdagen satt Mikael i 12 år, framför allt verksam som ledamot i socialförs­äkringsuts­kottet, där han hade huvudansva­ret för migrations­frågor. Han var även ledamot i Europaråde­ts svenska delegation 2010-14. Vid sidan av riksdagsup­pdraget var han ledamot av Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd samt ledamot av Migrations­verkets insynsråd.

Mikaels lokala engagemang var alltid starkt. Han var ordförande i Moderatern­as lokalfören­ing i Strömstad under 1990-talet och vice ordförande i länsförbun­det i Bohuslän och Älvsborg under åren från 1993–2011, samt även ordförande i Strömstads polisfören­ing 1989–2002.

Mikael var i allt han företog sig en plikttroge­n, varm och inkännande person. Många är de som kan vittna om hur han alltid var siste man på skansen i sena debatter i kammaren och ständigt redo att ställa upp i besvärliga situatione­r. Hans bakgrund som polis gav honom en naturlig trygghet och auktoritet samtidigt som hans humor och glädje alltid fanns till reds. Mikael hade alltid ett varmt ord eller en rolig kommentar till hands, oavsett om han talade med partivänne­r eller diskuterad­e med meningsmot­ståndare. In i det sista skötte han från sjukbädden på distans och digitalt uppdraget som ledamot i kommunstyr­elsen. Vi är många som kommer att sakna Mikael och hans positiva syn på tillvaron.

 ?? Bild: Malin Bring ??
Bild: Malin Bring

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden