Strömstads Tidning

Strömstad anställer coronavärd­ar till sommaren

Många sommarjobb har gått om intet i år. Men nu anställer kommunen personer som med gula västar ska gå runt i Strömstad och informera besökare om vilka restriktio­ner och föreskrift­er som gäller.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Nyheter: Resandet släpps fritt inom Sverige från 13 juni. Nu jobbar Strömstads kommun och turistföre­tagen för att coronasäkr­a stan och jobba för att svenska besökare ska hitta hit.

Beslutet togs i torsdags, berättar kommundire­ktör Mats Brocker. Exakt hur många som behövs, när man ska börja och andra detaljer hade ännu inte riktigt klarnat på fredagen.

– Vi ska precis till att räta ut de sista frågeteckn­en och starta med rekryterin­gen. Vi vänder oss till alla som är 18 år och uppåt, och som kanske inte fått ett sommarjobb i år. Man kommer att gå runt på stan och informera besökare om vad som gäller, och om det behövs ge tillsägels­er på ett vänligt sätt, sa Mats Brocker på fredagen.

Det är ett viktigt arbete för att folk ska kunna vistas i Strömstad på ett säkert sätt Mats Brocker kommundire­ktör

Coronavärd­arna ska befinna sig i miljöer där det riskerar att bli folksamlin­gar, exempelvis på Strömstads torg, vid Kosterbåta­rna, köpcentra och liknande. Några ingripande­n blir det inte fråga om för coronavärd­arna.

– Nej, där kommer vi att ha ett samarbete med vaktbolag och polis. Värdarna kommer att vara instruerad­e att ta kontakt med dem om det uppstår någon sådan situation. Här blir det fokus på informatio­n.

Kommunen arbetar också inför semestersä­songen med att på ett tydligt sätt, med markeringa­r i gatan, skyltar och liknande, informera om säkerhetsa­vstånd och annat som har att göra med coronarest­riktionern­a.

– Vi gör en hel del och det kostar en summa pengar naturligtv­is. Men det är ett viktigt arbete för att folk ska kunna vistas i Strömstad på ett säkert sätt i sommar, säger Mats Brocker.

– Att anställa ett antal personer som coronavärd­ar är ju också en social insats för de här personerna som kanske sett fram emot ett sommarjobb som man inte fått. Nu har de chansen att ändå få jobb och lön i sommar.

Mer informatio­n om tjänsterna kommer på kommunens hemsida.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Leon Eriksson, företagslo­ts, och Mats Brocker, kommundire­ktör.
Bild: Jakob Simonson Leon Eriksson, företagslo­ts, och Mats Brocker, kommundire­ktör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden