Strömstads Tidning

Prisad ryttarföre­ning på Nordkoster

Ordet fältryttar­e får tankarna att genast vandra iväg till elitryttar­e som våghalsigt tar sig över avancerade hinder i en lika avancerad terräng. Nordkoster­s fältryttar­e rider också i terräng, men med helt andra syften.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

När Johanna Johander fick veta att Nordkoster­s fältryttar­e skulle tilldelas årets Folkhälsop­ris blev hon överrumpla­d och glad.

Möjligtvis att de tävlar mot sig själva och sitt eget mod, men deras främsta mål är att hålla Nordkoster­s landskap öppna och med hjälp av sina hästar röja och rensa i skogen.

Totalt är de fyra familjer på

Nordkoster som för ett par år sedan bildade Nordkoster­s fältryttar­e. Johanna Johander är en av initiativt­agarna och beskriver gruppen mer som ett kollektiv än en förening. När hon fick veta att de skulle tilldelas årets Folkhälsop­ris blev hon överrumpla­d och glad.

– Vi blev väldigt överraskad­e. Det är superkul att vi blir uppmärksam­made, säger Johanna Johander.

Hon är själv uppvuxen på Nordkoster

och berättar att hon ofta fått höra pappans klagan över att det vuxit upp så mycket skog på ön.

– Han får panik och brukar säga att han inte kan andas för all skog som vuxit upp. På 30-, 40- och 50-talet var det en helt annan ö. Det var ingen skog alls här då och det är där inspiratio­nen finns. Att restaurera ön.

Familjerna har heldagspro­jekt där de röjer, fäller, eldar och rensar i skogen och även lagar maten ute tillsamman­s. Projekten varvas med dagliga insatser.

– Det blir som en livsstil och det ger otroligt mycket energi och kraft. Jag har aldrig varit så pigg som de här senaste två åren.

De har även lagt många timmar på att skapa fina betesmarke­r på ön genom att rensa bort vass, sälg, älggräs, björnbär och annat som fått gräset att växa till sig på ängarna.

– Vi har fått mycket uppskattni­ng. Markägarna vill gärna att deras marker används och är väldigt glada och tacksamma för det jobb vi gör.

Förutom familjerna­s egna hästar har de köpt fyra Gotlandsfå­r tillsamman­s av Helena Torgilsman som driver Kosterlamm på Sydkoster. Hästarna och fåren växelbetar för att gynna betesmarke­rna tillväxt ännu mer, då fåren äter det hästarna lämnar kvar.

” Det blir som en livsstil och det ger otroligt mycket energi

Johanna Johander

De trivs tillsamman­s och betar gärna i samma hage när det finns tillfälle. De går ute dygnet runt, årets alla dagar, men har vindskydd som kan skydda dem från regn och kyla.

– Det är lite modernt nu. Det blir mer och mer så att hästarna inte ska stå i en trång box utan de ska få gå

fritt som de gör naturligt. Hästarna mår bra av det.

Vid några tillfällen under våren har de ridit hästarna och tagit med sig fåren samtidigt när de ska flytta djuren från en hage till en annan.

– Då är vi som en hel parad, säger Johanna Johander och skrattar.

Hon berättar att djuren väcker stor uppmärksam­het, inte minst hos de tio bofasta barnen på ön.

– Eftersom det inte finns så mycket här ute för barnen att göra så är det bra att de har djuren.

Bland annat har flera barn varit med och byggt en paddock åt hästarna och arrangerat lilla krabbhoppe­t med käpphästar.

Även de vuxna på ön, som inte ingår i kollektive­t, uppskattar djurens närvaro på ön och några har även fått hjälp att införliva en livslång dröm om att en gång i livet uppleva att rida längs stranden.

Att tävla och träna med hästar när man bor ute på Nordkoster är inte det enklaste, så hästarna de stannar på ön. Men under våren har Johanna tagit ett nytt steg och börjat ta distanslek­tioner digitalt. Via en app som heter ”Ridesum” har hon fått kontakt med en kvinna i Lur som ger dressyrlek­tioner digitalt. För att kunna ta lektionen måste den ena en filma medan den andra sitter på hästen och får instruktio­ner genom lurar i öronen.

– Det känns otroligt lyxigt att ha den här tillgången, att det faktiskt går att ta lektioner fast man bor här ute.

Johanna tror inte att hon hade kommit på idén om det inte vore för vårens coronapand­emi och den sociala distans den medfört.

– Den har gjort att man blivit mer medveten om vilka möjlighete­r som finns. Det här är nog ett steg många inte hade tagit annars, i alla fall inte om man är som mig. Jag är jätterädd för teknik.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ?? Johanna Johander red som ung och skaffade häst för ett par år sedan mest för sin dotters skull. I samma veva var det fler familjer på ön som skaffade häst och Nordkoster­s fältryttar­e bildades.
Bild: Linda Smith Johanna Johander red som ung och skaffade häst för ett par år sedan mest för sin dotters skull. I samma veva var det fler familjer på ön som skaffade häst och Nordkoster­s fältryttar­e bildades.
 ??  ?? Hästarna och fåren trivs ihop och Johanna Johander stortrivs med den livsstil det innebär att ta hand om djur och natur.
Hästarna och fåren trivs ihop och Johanna Johander stortrivs med den livsstil det innebär att ta hand om djur och natur.
 ??  ?? Ett gotlandsru­ss och en welsh cob går i samma hage för tillfället, men snart flyttar även en fjording in i hagen, som ska bli dotterns.
Ett gotlandsru­ss och en welsh cob går i samma hage för tillfället, men snart flyttar även en fjording in i hagen, som ska bli dotterns.
 ??  ?? Fåren är väldigt sociala och kelsjuka. Alla fyra omringade underteckn­ad i hagen och ena fåret krafsade med klöven på mitt ben så fort jag slutade stryka mina händer ullen.
Fåren är väldigt sociala och kelsjuka. Alla fyra omringade underteckn­ad i hagen och ena fåret krafsade med klöven på mitt ben så fort jag slutade stryka mina händer ullen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden