Strömstads Tidning

De livesände sitt bröllop inför 140 ”gäster”

På Hällekind har fyra vittnen och ytterligar­e åtta gäster samlats uppe på en klippa nere vid stranden. Det drar in kraftiga vindbyar från öst och flera kameror står redo att livesända ett bröllop.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

Brudparet Karl-Johan Carlsson och Panagiota Makri, som bor i Strömstad, hade från början tänkt göra det enkelt och bara ta med några vittnen och gå till Stadshuset och viga sig. Så sent som i april började de planera för giftermåle­t. I takt med att de började prata om det växte en idé fram om att göra något mer, något roligt för att liva upp de dystra tiderna av coronapand­emi, social distans och stängda gränser.

Panagiota har sin familj i Grekland och paret har många nära vänner på flera håll i världen. Därför bestämde de sig för att alla skulle få chansen att vara med, fast digitalt. Så de fyra vittnen och åtta gästerna som står på klippan i Hällekind och väntar på bruden är bara en liten skara av alla gäster. Totalt är cirka 140 andra bjudna i Kanada, USA, Italien, Grekland, Holland, Danmark och Norge, som får ta del av vigseln digitalt i en sluten grupp på Facebook.

– Nu sitter min pappa och bror framför datorn och väntar, säger Panagiota och fortsätter:

– Hade det inte varit såna tider som det är nu, så hade vi nog inte tänkt på det så, då hade vi nog bara gått till Stadshuset med några vittnen. Men det är kul att vara lite flexibel. Det här kanske kan inspirera andra, säger Panagiota iklädd sin vackra brudklänni­ng som sveps med av vindarna.

Deras livsresa tillsamman­s började 4 juni 2008 i Bergamo i norra Italien. Som taget ur en klassisk romantisk kärlekssag­a var han flygkapten och hon flygvärdin­na på samma plan.

– Jag var bjuden till några vänner – ett annat par – och tänkte att jag måste ju ha med mig någon dit. Så jag frågade ”Pani” och hon sa ja. Sedan blev hon kvar hos mig, säger Karl-Johan med ett leende.

Med tiden har de fått tre barn, flyttat från Bergamo till Strömstad (2012) och varit förlovade sedan 4 juni 2009. Så det är ingen slump att det är just i dag, 4 juni 2020 som bröllopet ska äga rum, inte heller

” Det här kanske kan inspirera andra Panagiota Makri

platsen, då det var hit till Hällekind de flyttade in när de först kom till Strömstad. Nu ska de på samma plats lova varandra evig kärlek medan hela världen ser på.

Mikael Skärström har riggat upp med kamerorna.

– Det här blir nog mitt första livesända bröllop, men jag har filmat en del bröllop tidigare. Det ska bli spännande, säger han.

Medan gästerna står och inväntar Panagiota, som ska skrida fram barfota över gräsmattan och upp på klippan, passar brudparets yngsta son Sebastian på att dela ut ett coronakit till varje gäst innehållan­de handskar, munskydd, handsprit och en Alvedon – ifall man blir sjuk.

Äldsta sonen Alexander är ringbärare och dottern Nefelie är blomsterfl­icka.

Vigselförr­ättaren, Rolf Pettersson, gör sig också redo.

– Jag är både spänd och nervös inför varje vigsel, säger han.

Han tror att det är den första profession­ellt livsända vigseln som han är med på.

Varenda vigsel är å andra sidan unik, berättar han. Allt från vigningar i enkelhet inne på stadshuset till bröllop ute på Koster med drönare flygandes över sig och spännande överraskni­ngsvigslar.

Och så kommer bruden till slut, skridande med blomsterbu­kett i hand och krans i håret. Vindarna tilltar och Rolf får kämpa för att manuset inte ska slitas ur hans händer när han inleder sitt tal och hälsar alla välkomna.

Med några få ord skildrar han brudparets vackra kärlekssag­a:

– Den grekiska gudinnan mötte sin nordiska viking.

Han reciterar Urban Torhamns dikt ”Som i förbifarte­n” för att betona att kärlekens magi är som viktigast i vardagen.

Och när Panagiota och Karl-Johan förklarat sin kärlek för varandra, sagt ”I do” och med en kyss bekräftat att de nu är äkta makar skålas det högtidligt i champagne.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Strömstads Tidning fick följa med till Hällekind när Karl-Johan Carlsson och Panagiota Makri gifte sig.
Bild: Linda Smith Strömstads Tidning fick följa med till Hällekind när Karl-Johan Carlsson och Panagiota Makri gifte sig.
 ??  ?? Panagiota Makri och Karl-Johan Carlsson bestämde sig så sent som i april för att gifta sig och beslutade ganska hastigt att livesända bröllopet för sina nära och kära runt om i världen. På Hällekind deltog de närmsta vännerna i Strömstad. Vigselförr­ättare var Rolf Pettersson.
Panagiota Makri och Karl-Johan Carlsson bestämde sig så sent som i april för att gifta sig och beslutade ganska hastigt att livesända bröllopet för sina nära och kära runt om i världen. På Hällekind deltog de närmsta vännerna i Strömstad. Vigselförr­ättare var Rolf Pettersson.
 ??  ?? Bröllopet hade tolv gäster, varav fyra vittnen på plats, och 140 inbjudna gäster till livesändni­ngen på internet.
Bröllopet hade tolv gäster, varav fyra vittnen på plats, och 140 inbjudna gäster till livesändni­ngen på internet.
 ??  ?? När vigseln var över firade paret sitt bröllop med skumpa och jordgubbar tillsamman­s med de närmsta vännerna i Strömstad.
När vigseln var över firade paret sitt bröllop med skumpa och jordgubbar tillsamman­s med de närmsta vännerna i Strömstad.
 ??  ?? Det blåste in kraftiga vindar och det var inte helt lätt för Rolf Pettersson att hålla i sitt manus.
Det blåste in kraftiga vindar och det var inte helt lätt för Rolf Pettersson att hålla i sitt manus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden