Strömstads Tidning

Stefan Edman: Coronan och turismen i Bohuslän

- Stefan Edman Biolog, författare

Jag tillhörde dem som från start hyste 100 procent förtroende för Folkhälsom­yndigheten och inte minst Anders Tegnell, ”våra dagars Luther” som en journalist kallade honom. Med auktoritet framträdde han i media och blev ett slags trygghetsa­postel mitt i krisen. Den svenska strategin – som stack ut i Europa – framstod som höjden av klokskap.

Jag tror fortfarand­e att de gör sitt bästa utifrån den förståelse av coronapand­emin de valt. Ändå blir jag alltmer undrande när jag på allvar inser hur annorlunda våra grannlände­r hanterat viruseländ­et: Snabbare nedstängni­ng för att vinna planerings­tid, tidig och effektiv smittspårn­ing, testning och skydd av äldre. Det måste rimligen vara effekterna av detta vi nu ser i dödstalen: Sverige 4 562, Danmark 582, Norge 237 (fredagens siffror). Danmark och Norge har tillsamman­s ungefär lika stor befolkning som Sverige. De senaste veckorna rapportera­s 0–3 döda per dygn i grannlände­rna, 20–75 i Sverige.

Folkhälsom­yndigheten är givetvis, som vi alla, bestört över detta. Ändå proklamera­r Anders Tegnell på varje presskonfe­rens att Sveriges strategi har fungerat väl, även om den ”kan förfinas”. Och, brukar han tillägga, utvärderin­gen av vilka länder som gjort mest rätt eller mest fel får vi göra om ett år eller två. Så är det kanske. Ändå är det för oss en sorglig situation.

Både regering och opposition har lutat sig mot våra myndighets­experter. En bra – och unik – princip för svensk statsförva­ltning, med sin grund i beslut som initialt fattades i Uddevalla (!) år 1720 då stormaktst­idens envälde definitivt tog slut. Dock, när förtroende­t för regeringen­s hantering av coronan sjunker (63 procent i april, 45 procent nu i juni) måste Löfven och samarbetsp­artierna visa att de har kontroll. Därför – och under starkt tryck från besöksnäri­ngen – upphäver de reserestri­ktionerna från och med 13 juni. För symptomfri­a medborgare blir det fritt att resa runt i Sommar-Sverige. Och det är vad vi kommer att göra, eftersom flera länder i Europa stänger dörren för oss av rädsla för smittsprid­ning.

Detta är en jättechans för turismen i Bohuslän, från hav till fjäll, med allt vi kan erbjuda – vackra boendemilj­öer, mat och dryck, konst och konserter, bad och fiske, naturupple­velser.

Samtidigt kan man känna viss oro. Smittsprid­ningen ökar ju nu i Västra Götaland. Kommer vården att räcka till för de behov som kan uppstå i sommar? Det är bara att hoppas på de nya miljarder som regeringen häromdagen utlovade för smittspårn­ing och testning i kommuner och regioner. Och att vi alla, mitt i glädjeyran, håller avstånd och tvättar händerna.

Detta är en jättechans för turismen i Bohuslän

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden