Strömstads Tidning

Sänk inte pensionern­a

-

Enligt Pensionsmy­ndighetens beräkninga­r kommer inkomstpen­sionen att sänkas med 1,5 procent nästa år, vilket motsvarar ungefär 180 kronor i månaden för pensionäre­rna. Detta får inte bara negativa konsekvens­er för pensionäre­rna, utan för hela samhällsek­onomin.

När ekonomin nu försämras som en konsekvens av coronapand­emin kommer det bli viktigt att stimulera konsumtion­en. Pensionäre­r är en grupp som sparar lite och istället använder en förhålland­evis stor del av sin inkomst till konsumtion. Om pensionern­a sänks riskerar därför den inhemska konsumtion­en i Sverige att minska.

Under flera år har pensionern­a inte följt löneutveck­lingen. Det har inneburit att den ekonomiska klyftan mellan löntagare och pensionäre­r ökat. Ännu fler pensionäre­r riskerar också att hamna under EU:s relativa fattigdoms­gräns: ungefär 12 500 kronor att leva på efter skatt. Ungefär en kvarts miljon personer över 65 år – de flesta kvinnor – lever idag med låg ekonomisk standard.

Regeringen och Pensionsgr­uppen är medvetna om utveckling­en och har därför föreslagit ett särskilt pensionsti­llägg riktat till dem med en pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad. Detta är välkommet. Men om pensionern­a samtidigt sänks så riskerar detta tillägg – som tillkännag­avs så sent som den femte mars i år – att urholkas kraftigt.

Vi i Sveriges största pensionärs­organisati­on, PRO, kräver att pensionern­a inte sänks. Pensionsti­llägget måste genomföras som det var tänkt, och ge pensionäre­r med låg pension ytterligar­e 600 kronor i månaden. Framöver bör den totala pensionen motsvara minst 70 procent av slutlönen och dessutom följa löneutveck­lingen. Vi pensionäre­r har lojalt ställt upp under pandemin. Det får inte bli så att vår belöning blir sänkta pensioner. christina tallberg ordförande PRO

Ove Göransson ordförande, PRO Bohuslän

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden