Strömstads Tidning

KD: ”Otroligt tufft för gränskommu­nerna”

Tre riksdagsle­damöter från KD besökte Strömstad på fredagen för att prata direkt med gränsföret­ag och kommunledn­ingen. – Väldigt viktigt att få den direkta kontakten på plats, säger Camilla Brodin (KD).

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

De tre riksdagsle­damöterna Magnus Jacobsson, Camilla Brodin Kjell-Arne Ottosson var inbjudna av de lokala Kristdemok­raterna i Strömstad för en förmiddag i Strömstad, då de fick prata med Lena Kempe (vd Daftö Resort), Matthias Dalnoki (vd Hotell Laholmen), Ståle Lövheim (centerchef på Nordby) och Heidi Caroline Nyström, Köpmannafö­reningens ordförande.

– Vi har gått igenom vad det innebär för företagen att den norska gränsen är stängd och vad det är för stöd de efterlyser i denna exceptione­lla situation, säger Camilla Brodin.

Ett problem Lena Kempe lyfter fram är att staten, när man beräknat omställnin­gsstödet som utgår till företagen i dessa kristider, utgått i beräkninga­rna från årets första månader – då det i Strömstad råder stiltje. Den förlust som företagen i Strömstad gjort under årets första månader är ju inget mot vad de gör under sommaren med en stängd gräns.

– Det är ju inte under den perioden vi brukar tjäna in pengarna, utan det är under sommarmåna­derna, säger hon.

– Vi tar med oss det i våra samtal med regeringen, säger Magnus Jacobsson.

Trots att KD utgör opposition i riksdagen så menar han att regeringen lyssnar på vad opposition­spartierna har att säga i dessa kristider.

– Ja, jag menar att de faktiskt är öppna och lyssnar. Det är inte så mycket fokus på partipolit­ik i detta.

Från kommunledn­ingens sida lyfter kommunalrå­det Kent Hansson (S) och kommundire­ktör Mats Brocker fram att Strömstad behöver mer stöd. Det riktade statliga stödet har främst utgått för vårdkostna­der och det är inte det Strömstad behöver i första hand.

– Smittan finns ju inte i Strömstad på det sättet, åtminstone inte i nuläget, säger Kjell-Arne Ottosson, som själv kommer från Värmland där flera gränskommu­ner upplever en liknande situation.

– Mitt fokus har handlat väldigt mycket om den stängda gränsen. Staten behöver stötta de här kommunerna som blöder ekonomiskt. Det är otroligt tufft för gränskommu­nerna, säger han.

Matthias Dalnoki ger ett exempel från sitt hotell.

– Prispresse­n blir enorm i nuläget. Nu förväntar sig folk att få ett hotellrum för 1 000 kronor natten och inte 3 000. Vi har en kort period på sommaren då vi tjänar in en stor del av årets intäkter.

Efter Strömstads­besöket drog KD-ledamötern­a vidare till Dals Ed.

– Vi kommer att ta med oss era frågor till Stockholm, säger Magnus Jacobsson.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Riksdagsle­damöterna Camilla Brodin, Kjell-Arne Ottosson och Magnus Jacobsson (KD) i samtal med kommunalrå­det Kent Hansson (S).
Bild: Jakob Simonson Riksdagsle­damöterna Camilla Brodin, Kjell-Arne Ottosson och Magnus Jacobsson (KD) i samtal med kommunalrå­det Kent Hansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden