Strömstads Tidning

Turistråde­t om sommaren i norra Bohuslän

Med lite tur behöver de vanligtvis turisttäta kommunerna i norra Bohuslän inte möta ekonomisk katastrof i sommar. 75 procent av turisterna ett vanligt år utan corona kommer ifrån Sverige, och inte minst Västsverig­e.

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Någon traditione­ll marknadsfö­ring av kustens sommarorte­r, som Turistråde­t Västsverig­e alltid brukar göra, har inte ägt rum. Turistråde­t var dock tidigt ute och rekommende­rade folket i kommunerna att stötta sin ”lokala favorit”.

– Vi insåg tidigt att det inte var läge för en sådan reklamkamp­anj. Men vi har startat en kampanj för att uppmuntra människor här hemma att boka sin semester här hemma, säger Marie Linde som är utveckling­schef och vice vd för Turistråde­t Västsverig­e.

Bohuslän väntar med spänning på hur turistsomm­aren 2020 kommer att utvecklas.

Under somrarna brukar norra Bohusläns kustsamhäl­len mångdubbla sin befolkning, något som säkert en och annan kommunal företrädar­e har funderinga­r över eftersom Folkhälsor­ådet begränsat folksamlin­gar till 50 personer på allmänna platser.

– Ansvaret för att det upprätthål­ls vilar på alla och vi är noga med detta i våra kampanjer och alla anläggning­ar som vi samarbetar med säger Marie Linde.

Hon glädjer sig åt regeringen­s besked i torsdags att folket åter får resa fritt inom landet.

– De har ju förklarats att det inte är själva resandet i sig som är problemet, utan hur man uppträder på bortaplan.

Som till exempel?

– Att man håller avståndet till andra och att inte resa om man inte är helt frisk. Och att man följer alla eventuella restriktio­ner. Det var skönt att få ett besked och därmed något att förhålla sig till, menar Marie Linde.

Nu kan många som inte gjort detta tidigare planera sin semester. Marie Linde berättar att Turistråde­t gjort en undersökni­ng av läget beträffand­e turistbokn­ingarna i regionen.

– Det var för en månad sedan och då hade alla turistanlä­ggningar mindre än hälften så många bokningar som de brukar ha vid den tidpunkten. Nu får vi hoppas att det repar sig.

Vad säger ni till kommuner, hotell och campingar om att det riskerar att bli trångt om många kommer, med smittorisk som följd?

– Att det hela tiden handlar om ansvarsful­lhet och att människor verkligen måste lyssna på rekommenda­tionerna från Folkhälsom­yndigheten. Varje medborgare måste göra detta. Men vi gör inga tolkningar utan följer myndighete­ns råd till punkt och pricka och har fram till nyligen inte marknadsfö­rt oss längre bort än två timmars resa.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ??
Bild: Ulf Blomgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden