Strömstads Tidning

Stölder av båtmotorer har minskat kraftigt längs västkusten

Inget ont som inte har något gott med sig – under coronapand­emin har stölderna av båtmotorer minskat kraftigt.

- Jakob Simonson

Statistik från polisen visar att stölderna nästan har halverats under den period då gränser stängts i Europa. I maj förra året stals 225 båtmotorer i Sverige, i år bara 115 – en minskning med 49 procent. Under perioden mellan 1 januari och 11 maj handlar det om en minskning från 713 stölder förra året till 488 stölder i år.

Minskninge­n beror enligt polisen på en sak – att de stängda europeiska gränserna gjort att de internatio­nella stöldligor­na, som man vet står för många av stölderna längs kusterna, haft svårare att operera fritt.

– Statistike­n bekräftar bara det vi redan vet – att stöldgodse­t lämnar Sveriges gränser. Det stopp i sjötrafike­n som coronapand­emin lett till har inneburit problem för de kriminella nätverken, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för Båtsamverk­an på Polisen region Stockholm i ett pressmedde­lande från försäkring­sbolaget Svedea.

Under fjolåret fick Polisen, Tullverket

Thomas Andersson, ansvarig för polisens Båtsamverk­an väst, träffade båtägare i Grebbestad 2019.

och Kustbevakn­ingen i uppdrag att komma med förslag till hur man genom samverkan skulle kunna bekämpa de internatio­nella stöldligor­na.

Men även före coronapand­emin hade båtmotorst­ölderna minskat längs västkusten. Förra året minskade båtmotorst­ölderna i polisregio­n väst med 26 procent jämfört med 2018.

– Vi har jobbat med gripanden på plats och den brottsföre­byggande delen – vi har startat båtsamverk­ansklubbar runt om i regionen, och det har gett resultat, sa Thomas Andersson, ansvarig för polisens Båtsamverk­an Väst, i en podd som sändes av Larmtjänst AB den 24 mars.

 ?? Bild: Pontus Johansson ??
Bild: Pontus Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden