Strömstads Tidning

Stor hällristni­ng i Hogdal drog till sig nyfikna blickar

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

” Just den här ristningen har jag sett fram emot extra mycket. Den är lite av en klassiker som man känt till

Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar räknar med att det finns omkring 80 hällristni­ngar i Hogdals socken. Hogdals hembygdsfö­rening samlade i veckan intressera­de personer för att besöka en av platserna som arkeologer­na funnit stort intresse för.

Promenaden från museet i Hogdal Mörk tar dryg 20 minuter. Sommarvärm­en trycker på när

Jan Johansson, vice ordförande i Hogdals Hembygdsfö­rening, visar vägen fram till en stor äng. Vyn över nejden är vacker.

Hans Lundenmark och Andreas Toreld represente­rar Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar. Duon leder vidare gruppen av besökare in i ett skogsparti. På bergshälle­n, som är arkeologer­nas arbetsplat­s, syns hällristni­ngar som gjordes på slutet av bronsålder­n och som upptäcktes för första gången på 1920-talet. Hans Lundenmark sätter sig på huk. Just denna plats sticker ut.

– Vi dokumenter­ar en av de största ristningar­na som finns i trakten. Dessa ristningar är från andra halvan av bronsålder­n. De är drygt 20002500 år gamla. Oavsett vilken hällristni­ng man än besöker finner man nästan samma motiv. Här ser vi att det är mycket båtar och människor. Vad är som är speciellt med den här hällen är de runda cirkelfigu­rer som det nu finns tre av, säger han.

Andreas Toreld och Hans Lundenmark har bland annat fyllt i ristningar­na med kritvatten. Men då det i dagarna räknas bli regn kommer den vita kritfärgen att försvinna. För Hogdals hembygdsfö­rening var det därför viktigt att få till besöket så snabbt som möjligt.

Enligt Andreas Torelds bedömning är förekomste­n av hällristni­ngar i Hogdal överraskan­de stor.

– Ja, för att vara en sådan liten socken, med små odlingsbar­a ytor, är det inte bara mycket ristningar – de är även väldigt fina, säger han.

Av totalt 80 hällristni­ngar i Hogdal är denna ristning den näst största. Den största i Hogdalsomr­ådet finns i Torp. Andreas Toreld och Hans Lundenmark kommer att arbeta vidare i trakten.

– Jag tycker att arbetet gått väldigt bra. Vi har haft tur med vädret, det gäller att passa på. Just den här ristningen har jag sett fram emot extra mycket. Den är lite av en klassiker som man känt till. Jag har besökt platsen tidigare, men då hade vi inte helheten klar för oss.

– När den numera är så här öppen är det väldigt kul att få se slutresult­atet, säger Andreas Toreld som arbetat för Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar i 20 år.

Aina Barnevik, som är instiftare av Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar, var en av omkring 20 personer som deltog på föredraget. Med från Hogdals hembygdsfö­rening var även ordförande Per-Arne Hellman. Jan Johansson tyckte att föredraget blev lyckat.

– Jag blev väldigt nöjd. Det var också lagom med folk. Då vi befann oss i skogen hade det inte gjort något om det kommit fler. Informatio­nen från Andreas och Hans var jättebra. Det går ju att fantisera i alla oändlighet om händelsefö­rloppet när ristningar­na gjordes, säger Jan Johansson.

Vad betyder sådana här sammankoms­ter Hogdals hembygdsfö­rening?

– Givetvis är det roligt, men det är inte heller bara för föreningen, utan också för alla andra som kom dit. Föredraget har legat lite i träda eftersom man inte kunnat se ristningar­na förrän de blivit ifyllda.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Hans Lundenmark och Andreas Toreld från Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar berättade om hällristni­ngar i Hogdal Mörk. Just denna plats stack ut från mängden av de totalt 80 hällristni­ngarna i Hogdals socken.
Bild: Thomas Bennelind Hans Lundenmark och Andreas Toreld från Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar berättade om hällristni­ngar i Hogdal Mörk. Just denna plats stack ut från mängden av de totalt 80 hällristni­ngarna i Hogdals socken.
 ??  ?? Hans Lundenmark och Andreas Toreld från Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar samtalar med Jan Johansson, vice ordförande i Hogdals hembygdsfö­rening.
Hans Lundenmark och Andreas Toreld från Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar samtalar med Jan Johansson, vice ordförande i Hogdals hembygdsfö­rening.
 ??  ?? Andreas Toreld är imponerad av ristningar­na som är gjorda på slutet av bronsålder­n.
Andreas Toreld är imponerad av ristningar­na som är gjorda på slutet av bronsålder­n.
 ??  ?? Denna hällristni­ng gestaltar med största sannolikhe­t ett skepp.
Denna hällristni­ng gestaltar med största sannolikhe­t ett skepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden