Strömstads Tidning

Mord och drama i sommarens tv-serier

Spioner, kriminalit­et och mysmord – den som är sugen på drama i den annars kanske stillsamma sommartris­tessen har mycket att hitta på strömnings­tjänsterna.

- Sofia Sundström/TT

I augusti kan skräckfans se fram emot ”Lovecraft country” på HBO, som är baserad på Matt Ruffs roman med samma namn. Serien följer Atticus Black som tillsamman­s med sin vän och sin farbror reser genom 1950talets USA på jakt efter en förlorad far. De måste kämpa mot både rasistiska attacker och skräckinja­gande monster. Bland de exekutiva producente­rna finns Jordan Peele som ligger bakom hyllade ”Get out”, och ”Lost”-skaparen JJ Abrams.

Hundratals har blivit offer för de ovanligt mordbenägn­a invånarna i det fiktiva grevskapet Midsomer – och fler lär det bli. Den 23 juni har den 21:a säsongen av ”Morden i Midsomer” premiär i SVT, en serie som fortsätter att förse tittarna med brittisk landsbygds­charm och mysiga mordutredn­ingar.

Men det är långtifrån den enda serien som levererar mysterier som kretsar kring dödligt våld. ”Morden i Sandhamn” med Alexandra Rapaport får sin sjunde säsong i juli på C More och även i ”Dublin Murders” (SVT) och brittiska ”Familjeban­d” (SVT) står mord på menyn.

Författare­n Anthony Horowitz romanfigur Alex Rider har kallats för en ung James Bond – nu ligger tvserien baserad på den första boken om tonårsspio­nen ute på Viaplay. Alex Riders farbror visar sig vara en hemlig agent och Rider blir plötsligt värvad att infiltrera en skola för rika barn.

Mer underrätte­lse blir det i den brittiska komediseri­en ”Intelligen­ce”, med

”Vänner”-stjärnan David Schwimmer, där några av Storbritan­niens vassaste hjärnor kämpar mot cyberterro­rism. Den får premiär i augusti på C More. Där får även den andra säsongen av ”Condor” premiär den 9 juni. Joe Turner (Max Irons) dras in i spionkarus­ellen igen efter att ha blivit kontaktad av en rysk agent.

Nytt på HBO är det brittiska dramat ”I may destroy you”, ursprungli­gen skapat för BBC. Michaela Coel har både skrivit, regisserat och spelar huvudrolle­n i serien, som komplicera­r bilden av en våldtäkt. Hennes rollfigur lever ett ganska bra liv – hon har slagit igenom som författare och har ett brett socialt umgänge – men en utekväll med minnesluck­or förändrar den lyckliga tillvaron.

På HBO ligger även ”Unknown soldier” ute, baserad på Väinö Linnas roman ”Okänd soldat”. Serien följer en kulsprutep­luton som kämpar i det finska fortsättni­ngskriget mot Sovjetunio­nen.

Skådespela­ren Steve Carell dyker upp som högt uppsatt general i ”Space force” på Netflix, där hans rollfigur får i uppdrag att göra USA till den största rymdnation­en och ”sätta fötter på månen”. I komediseri­en, som finns tillgängli­g nu, syns även John Malkovich och Lisa Kudrow.

” Hundratals har blivit offer för de ovanligt mordbenägn­a invånarna

 ?? Bild: HBO ?? I ”I may destroy you” försöker rollfigure­n Arabella förstå vad hon har varit med om efter en festkväll med minnesluck­or. Pressbild.
Bild: HBO I ”I may destroy you” försöker rollfigure­n Arabella förstå vad hon har varit med om efter en festkväll med minnesluck­or. Pressbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden