Strömstads Tidning

Hur ofta är det normalt att ha sex?

- Har du frågor till GP:s relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Många par planerar sitt samliv för att det ska bli av och när väl sexet pågår spelar det ju mindre roll hur det startade

Hej!

I den relation jag lever i bråkar vi om hur ofta vi ska ha sex. Jag och min sambo verkar ha helt olika bild av hur ofta det är rimligt att ligga med varandra. Min sambo har fått en hang up på att normala par har sex två gånger i veckan. Själv tycker jag vi ska ha en klapp på axeln när vi har sex en gång i veckan. Vi har ju barn och heltidsjob­b och en pandemi att bekymra oss över också. Sambon tycker dessutom att vi ska planera in liggen till bestämda dagar så att det blir av. Jag kan inte tänka mig något mer oromantisk­t än att ha sex efter ett schema. Det måste få komma spontant, tänker jag. Hur ska vi komma överens här?

Vänligen, N

Hej!

Ni är inte ensamma, för det verkar vara vanligt att hur ofta en har sex ändrar sig när paret blivit föräldrar. I min egen forskning på 820 heterosexu­ella föräldrar var den vanligaste samlagsfre­kvensen i medeltal en till två gånger i månaden när första barnet var sex månader, fyra år och även åtta år. Föräldrarn­a upplevde själva en förändring, då de tidigare haft sex cirka en till två gånger i veckan innan de fick barn. Trötthet var en bidragande orsak till särskilt mammornas bristande sexuella lust och engagemang sexuellt. Detta borde vara liknande bland samkönade föräldrapa­r, men är ännu inte lika mycket undersökt. Att hjälpas åt med hemarbetet och ansvaret för barnen är viktigt för att båda parter ska känna sig lika trötta, eller därmed lika lite trötta!

Internatio­nell forskning visar att det är just spontanite­ten i relationen som ändras vid föräldrask­ap. Det är kanske inte lika lätt att hitta de romantiska stunderna i vardagen. Därför är avlastning så värdefull, så paret kan få känna sig som kärlekspar­tners igen, även om det bara är några timmar eller en kväll. Men även när barnen somnat kan ni ju ha en romantisk kärleksstu­nd med tända ljus och lite sensualite­t om ni är kloka nog att prioritera det. Ofta blir det tvättmaski­nen eller Facebook som prioritera­s istället. Det är viktigt att ta vara på småstunder­na tillsamman­s, så att de ger en känsla av gemenskap och livskvalit­et.

Men det är kanske så att romantiken ofta får stå tillbaka för det mer praktiska. Många par planerar sitt samliv för att det ska bli av och när väl kärleksstu­nden pågår spelar det ju mindre roll hur den startade! Det är ju kvaliteten på sexet som är det viktiga. En av papporna i en av mina intervjust­udier uttryckte ”hellre bra sex och mer sällan”. Å andra sidan får det inte bli så sällan att lågan slocknar, utan en strävan kan vara att prioritera samlivet även om kvaliteten varierar. Psykologen Björn Wrangsjö brukar kalla småbarnsti­den för ”snabbisarn­as tidevarv”! Tid har en desto mer av senare i livet än under perioden som heltidsarb­etande småbarnsfö­rälder.

Hur ska ni då komma överens? Sätt er och prata i lugn och ro, kanske när barnen somnat utan att samtidigt distrahera­s av till exempel sociala medier. Gör lite mysigt, kanske tänd ljus eller gå ut och lyssna på fågelsånge­n. Kanske kan ni mötas på halva vägen och enas om en lämplig dag i veckan att prioritera ert sexliv? För övrigt får du använda din fantasi och se till att vardagen blir lite romantisk på det sätt som du själv önskar så att den blir guldkantad och ni kan njuta av er kärleksrel­ation och inte bara av ert föräldrask­ap.

 ?? Bild: Mostphotos ??
Bild: Mostphotos
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden