Strömstads Tidning

Regeringen öppnar för resor – ”nu är det upp till bevis”

I torsdags kom beskedet från regeringen – från och med den 13 juni är det fritt fram att resa i Sverige. Beskedet tas emot med glädje av Pelle Olausson på Lagunen camping. – Nu är det upp till bevis. Hittar svenskarna till Strömstad?

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10 Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07 Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

I torsdags kom det efterlängt­ade beskedet från regeringen. Från och med den 13 juni hävs de tidigare reserestri­ktionerna och det är fritt fram att resa i hela Sverige, oavsett avstånd från hemorten. Tillåtelse­n att resa gäller dock endast symptomfri­a personer.

Strömstads turism- och besöksnäri­ng kämpar för att hålla huvudet över ytan. Regeringen­s besked inger visst hopp. Samtidigt är många verksamhet­er i stort sett helt beroende av norrmännen.

Pelle Olausson, vd för Lagunen Camping, följde presskonfe­rensen. Han säger sig vara försiktigt optimistis­k inför sommaren.

– Naturligtv­is ges det bättre förutsättn­ingar för att få svenskar till Strömstad. Men lyckas vi inte med det och norrmännen fortsätter att utebli... då är vår situation i norra

Bohuslän än mer allvarlig, säger han.

Han tror vidare att norrmännen­s starka närvaro har påverkat svenskarna­s syn på Strömstad som besöksmål.

– Nu är det upp till bevis. Hittar svenskarna till Strömstad eller stannar de i Grebbestad och Fjällbacka? Många svenskar känner att Strömstad är norskt territoriu­m. Om vi vill ändra på det och stå på fler ben, har kommunen och näringen något att arbeta med.

Daftö Resort ligger endast ett par hundra meter bort från Lagunen Camping. Företagets vd, Lena Kempe, är nöjd över att man fått ny informatio­n.

– Spontant är jag jätteglad över att få besked gällande sommaren. Det är också positivt att vi i Strömstad och på Daftö kan välkomna ännu fler svenska gäster, säger hon.

Familjeför­etaget planerar nu verksamhet­en inför sommaren.

– Frågan om hur långt man kan resa är en del i det hela. Samtidigt väntar vi på ytterligar­e förtydliga­nden gällande om vad som gäller för till exempel bad i bassänger, säger Lena Kempe.

Arbetet med att skapa ett ”besökssäke­rt”

Strömstad går vidare. Nu jobbar man på en lista över vilka åtgärder kommunen och näringsliv­et vill vidta.

Den kommer bland annat att innehålla den kommunala satsning på coronavärd­ar som beskrivs här bredvid.

Men allt detta kostar, konstatera­r kommundire­ktör Mats Brocker, som vill ha riksdagspa­rtiernas hjälp att få regeringen att skjuta till pengar för det utökade ansvar han ser att kommunen axlar för att bjuda smittan motstånd.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Pelle Olausson, vd för Lagunen camping.
Bild: Thomas Bennelind Pelle Olausson, vd för Lagunen camping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden