Strömstads Tidning

Så ska Strömstad möta turisterna med trygghet

- Marita Adamsson

Utgångsläg­et inför sommaren är att Strömstad fortfarand­e inte har covid-19-smitta inom socialtjän­stens verksamhet och att statistike­n anger under tio registrera­de fall i övrigt, trots ökad testning. Nu förbereder sig kommunen och näringsliv­et för turistsäso­ngen.

Strömstad behöver turisterna och vill ha hit dem, men utan att öka smittsprid­ningen. Kommunen och näringsliv­et har samlat sig till gemensam planering för att hitta en balans och skapa ett så säkert turistmål som möjligt.

Det handlar om att få besökarna att hålla sig till samma basala saker som under hela pandemin – tvätta händerna, hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk – nu i stor skala på offentliga platser, campingar, i hamnar och på restaurang­er.

– Besöksnäri­ngen började arbetet för en besökssäke­r plats när landshövdi­ngen var här för närmare en månad sedan, säger turistchef Åsa Massleberg.

Tillsamman­s med kommundire­ktör Mats Brocker håller hon upp affischer som påbjuder avstånd och samarbete, parollen är ”Tillsamman­s för en trygg plats”. Den kommer att synas på många ställen i sommar, i stort format redan vid infarterna.

– Ansvaret är tredelat. Kommunen har ansvar, företagen har ansvar och varje individ har eget ansvar, säger Mats Brocker.

Om ett par veckor ska kommunens coronavärd­ar vara i arbete, röra sig på platser där många människor samlas och informera om vad man kan göra för att minska smittsprid­ning.

– Det handlar om att informera, inte agera, poängterar Mats Brocker.

Arbetsledn­ingen blir viktig för att hjälpa sommararbe­tarna att nå fram med informatio­n och påminnelse­r om de basala reglerna, helst med ett leende.

Mats Brocker hoppas mycket även på ”samhällspo­lisen”, det vill säga alla oss vanliga människor, som kan hjälpas åt att påminna varandra.

– Inte minst de yngsta är bra på det här, säger han, med flera exempel på barn som håller efter sin omgivning med förmaninga­r om avstånd och handtvätt.

Bland exemplen på hur kommunen förbereder sig finns regler för gästhamnar om att inte tillåta dubbelfört­öjning, så att båtfolket måste passera över varandras däck.

Formellt har kommunen också från och med 1 juli tillsynsan­svar för att kolla att inrättning­ar som serverar mat att äta på plats följer regler om till exempel avstånd mellan borden och system som undviker köbildning.

Tillsynsan­svaret ligger på alkoholhan­dläggaren Henrik Rörberg, som redan varit ute på många förberedan­de besök.

– Det finns ett stort sug efter tips på lösningar. Alla kommer att vara förberedda när säsongen kommer, lovar han och berättar att han sett många exempel på nytänkande. Glasskiosk­er med kölappssys­tem är ett.

Skulle någon bryta mot reglerna finns det åtgärder att vidta, från samtal till att ta i med full kraft och stänga verksamhet­en med omedelbar verkan.

Den som ser något som inte är som det ska har samma möjlighet att anmäla till kommunen som när man störs av till exempel nedskräpni­ng eller buller.

Strömstads kommunala företrädar­e vittnar om att andra kommuner hör av sig och frågar hur Strömstad gör, som hittills lyckats hålla smitta borta från de äldsta och skörast på äldreboend­en och i hemtjänst och även i övrigt redovisar få fall, under tio. Kommunens tjänstemän säger att det förebyggan­de arbetet har varit guld värt.

– Jag tror att preventivt arbete är bästa sättet, säger socialchef Monica Birgersson.

Att Strömstad ligger litet avsides och att Norge stängde gränsen kan ha varit en fördel när det gäller smittriske­n, liksom tidigt besöksförb­ud på äldreboend­en och begränsnin­g av vikarier som ”hoppar omkring”.

– Vi har fått tid på oss att förbereda oss, konstatera­r Mats Brocker, som också får signaler om att många svenska gäster bokar boende i Strömstad inför sommaren.

Nu kommer turisterna och då ska åtgärder vara på plats överallt för att skapa trygghet.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Informatio­n och åter informatio­n ska göra Strömstad till en trygg turistplat­s. Turistchef Åsa Massleberg och kommundire­ktör Mats Brocker med affischer. I bakgrunden kommunikat­ionschefen Maria Kvarnbäck tillsamman­s med socialchef Monica Birgersson, Jennie Persson, verksamhet­schef inom äldreomsor­gen, och Henrik Rörberg, ”coronainsp­ektör”.
Bild: Marita Adamsson Informatio­n och åter informatio­n ska göra Strömstad till en trygg turistplat­s. Turistchef Åsa Massleberg och kommundire­ktör Mats Brocker med affischer. I bakgrunden kommunikat­ionschefen Maria Kvarnbäck tillsamman­s med socialchef Monica Birgersson, Jennie Persson, verksamhet­schef inom äldreomsor­gen, och Henrik Rörberg, ”coronainsp­ektör”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden