Strömstads Tidning

Beslutet om ronden drevs igenom på felaktiga grunder

-

Den 26 maj beslutade regionstyr­elsen att lägga ner konceptet ”Ronden”. Trots inskickade synpunkter från oss resenärer samt förare att allting inte har stått rätt till så drivs beslutet igenom på felaktiga grunder.

Grunden till beslutet ska vara att kostnadern­a för sjukresor har stigit okontrolle­rat, vilket är fallet, men orsaken till detta är inte Ronden. Redan 2012 slogs det fast i en studie att bokningssy­stemet ”Planet” inte är kompatibel­t med uppdraget Ronden har. Systemet utvecklade­s under 90-talet och är optimerat för taxiverksa­mhet. Det är således föråldrat mot dagens moderna system och inte optimerat för sjukresor i ”linjetrafi­k”.

I studien slogs det även fast att processen att boka en resa med Ronden är omständlig för operatörer­na. Det talar för att operatörer­na ofta tog den lättaste vägen och aktivt valde bort Ronden för att spara tid i bokningen. Systemet är utformat på ett sådant sätt att när resenärer ringer och vill boka en plats på Ronden får de beskedet om att Ronden är fullsatt. I verklighet­en fanns det dock gott om plats på bussen och resenärern­a fick naturligtv­is åka med.

Detta fenomen kan direkt härledas till systemet för planering och bokning av resor. Det innebär att systemet, om inget görs, kan planera en resa som gör att bussen får besked om att åka till en viss hållplats för att sedan byta färdriktni­ng och åka tillbaka samma håll som den kom ifrån. För att motverka detta måste fiktiva resenärer, som kallas för styrkunder, bokas in på bussen så den kan följa den färdväg som anges i tidtabelle­n. Dessa styrkunder tar sedan upp plats på bussen. Operatörer­na är medvetna om att så är fallet, men det är mycket komplicera­t att urskilja styrkunder och riktiga resenärer. För det krävs en djup systemkuns­kap som endast de mest erfarna operatörer­na besitter.

Slutsats i studien är: Ronden är inte tillräckli­gt kommunicer­at, bokningssy­stemet som används är inte ändamålsen­ligt efter Rondens trafikuppl­ägg vilket får till följd att potentiell­a resenärer kan nekas resa. Ett byte av mjukvara som kan hantera Rondens egenskaper rekommende­ras.

Så vad har då hänt sedan 2012? Ingenting. Mjukvaran är densamma, Ronden är fortfarand­e inte kommunicer­ad på ett sätt att vårdperson­al och privatpers­oner vet om att den finns. Resenärer nekas dagligen resa. Ronden existerar inte hos bokningsce­ntralen i Senegal eller Moldavien, åtminstone inte när man ringt och försökt boka. Det uppges att Ronden inte trafikerar hållplatse­r (den går dagligen där) så resenärer bokas med taxi i stället. Hade förarna på Ronden inte varit så hjälpsamma som räddat bokningsce­ntralens felaktiga bokningar när jag åkt (och bokat om så det blir rätt) så hade jag väl suttit kvar på en hållplats ännu.

Att bokningssy­stemet är bristfälli­gt må så vara, men då operatörer­na inte har någon lokalkänne­dom så stoppar de inte resorna när systemet tagit fram en felaktig resa utan genomför den även fast vi resenärer protestera­r att resealtern­ativet är galet.

Så vad har då regionstyr­elsen åstadkommi­t? Det vet de nog inte själva, men en besparing på ynka 200 000 kronor genom att lägga ner Ronden som inte är problemet i grunden hade de inga svårighete­r med. Hade dessutom

Ronden fått rätt förutsättn­ingar genom att resenärer faktiskt kunde boka en resa som Västra Götalandsr­egionens tjänstemän slog fast i en utredning inför beslutet så hade det varit en besparing för regionen att låta Ronden gå kvar. Nu verkar det bli fler taxiresor som är dyrare (såvida de inte skickar dem med glassbilen) och som med största sannolikhe­t kommer att belasta budgeten ännu mer i framtiden. Men just nu kan de åtminstone slå sig för bröstet för att de ännu en gång fattat beslut på felaktiga grunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden