Strömstads Tidning

Vinden kan vända för lokal turism

Med sommaren runt hörnet och en pågående pandemi har det varit tufft för Bohusläns turism. Men regeringen­s beslut om att häva reserestri­ktioner kommer som en lättnad för många turistföre­tag.

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-992 00 Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

I takt med att covid-19 spred sig i Sverige blev det allt glesare bland bokningar och restaurang­besök. Turismen är en stor inkomstkäl­la för många av Bohusläns restaurang­er, museum, campingar och vandrarhem. Att den norska gränsen varit stängd har inneburit ett stort avbräck.

Mikael Bohlin driver Grebbestad­fjordens camping och har sett hur verksamhet­en tagit stryk till följd av coronapand­emin.

Vi kommer aldrig att kunna ta igen den här våren men det kan ju bli hyfsat nu Mikael Bohlin Grebbestad­fjordens camping

– Vi kommer aldrig att kunna ta igen den här våren men det kan ju bli hyfsat nu, säger Mikael Bohlin.

– De senaste 15 åren har vi haft fullbelagt på påsk men i år fick vi in ungefär en sjättedel av intäkterna från vad vi brukar.

Förra veckan beslutade regeringen om att häva vissa restriktio­ner och från och med 13 juni är det tilllåtet att resa inom hela landet – om man är symptomfri.

För campingens del har året inte varit katastrof, även om det är sämre än vad det brukar vara, berättar Mikael Bohlin. Han har däremot inte sett någon direkt effekt av det nya beslutet än, men tror att det kommer att påverka campingen positivt framöver.

På fredag väntas ett nytt besked komma från Norges regering om den norska gränsen kommer att fortsätta vara stängd i sommar (det vill säga att svenskar stoppas vid norska gränsen och att norrmän får tio dagars karantän om de korsar gränsen). Det blir ett mycket viktigt besked för turism- och handelsför­etagen i norra Bohuslän.

 ?? Bild: Ramsviks Övergård ?? Helena och Martin Bohlin driver Ramsviks Övergård och ser tydligt hur coronapand­emin påverkar.
Bild: Ramsviks Övergård Helena och Martin Bohlin driver Ramsviks Övergård och ser tydligt hur coronapand­emin påverkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden