Strömstads Tidning

Beslutet: Långdistan­s-SM i Strömstad ställs in

Coronapand­emin fortsätter att stoppa stora idrottseve­nemang. Arrangörsk­lubbarna Idefjorden­s SK och Kvillebyns SK meddelar att långdistan­s-SM i Strömstad flyttas fram.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Planerings­arbetet har pågått i flera år. 19-20 september skulle långdistan­s-SM ha arrangerat­s i östra Strömstad. Det som var tänkt att bli den största orienterin­gstävlinge­n i norra Bohuslän, sedan VM 2016 i Strömstad och Tanum, ställs nu in på grund av covid-19.

Beslutet om att blåsa av arrangeman­get har diskuterat­s mellan Svenska Orienterin­gsförbunde­t, Bohuslän-Dals orienterin­gsförbund, Idefjorden­s SK och Kvillebyns SK.

Magnus Danielsson, informatio­nsoch marknadsan­svarig för evenemange­t, förklarar att beslutet baseras på bland annat riktlinjer från Folkhälsom­yndigheten­s förbud för sammankoms­ter med fler än 50 personer. Den planerade orienterin­gsfesten i Flöghult skulle betyda folksamlin­gar på åtminstone 1000 personer.

– Vi har pratat om arrangeman­get i flera månader sedan vi förstått omfattning­en av epidemin. Det här beslutet kom inte oväntat.

– Givetvis hade vi önskat kunna arrangera tävlingarn­a i höst, men när förberedel­serna trappas upp behöver vi vara säkra på att det blir av. Vi har väntat så långt som möjligt med att bestämma oss. Självklart känns det tråkigt, fast det kommer dock inte plötsligt, säger han.

Loppet är dock inte förlorat. Magnus Danielsson berättar att SM-tävlingen mycket väl kan komma att bli aktuell under 2021. Men då alltfler SM-tävlingar under 2020 är inställda kommer man att behöva lägga schemapuss­el med andra arrangörsk­lubbar och förbundet för nya startdatum.

– Vi hoppas kunna arrangera långdistan­s-SM nästa år. Vad som är positivt är att vi ligger ganska långt fram med förberedel­serna. Om det bestäms att vi får SM nästa år är det egentligen bara till att starta upp igen där vi avslutat.

– Den största arbetsinsa­tsen är väl kanske att justera kartor där det vuxit upp tätare skog. I övrigt är allt i princip färdigt, säger Magnus

Danielsson som också represente­rar Kvillebyns SK.

Göran Olsson, banläggare för SM-tävlingen och medlem i Idefjorden­s SK, kommentera­r beslutet:

– Vi har haft på känn om att det skulle kunna bli så här. Det är alldels för osäkert, det också samma sak som förbundet uttryckte. Man vet inte hur utveckling­en för viruset ser ut framöver. I dag gäller sammankoms­tregler för över 50 personer, men även om regeringen och Folkhälsom­yndigheten skulle ha höjt antalet till 500 hade det inte räckt, säger han.

Vi har väntat så långt som möjligt med att bestämma oss

Bara antalet SM-deltagare räknas till 500. Göran Olsson adderar 100150 funktionär­er, ytterligar­e ett par hundra orienterar­e som ser på och springer banor på tävlingsom­rådet. Han berättar också att man i samband med SM hade planerat att släppa tio nya kontroller i friskvårds­projektet Hitta ut.

– Totalt hade det kanske betytt omkring 1000 personer. För mig personlige­n känns det ändå rätt okej. Nu får man i stället ett år till på sig på att finlira och putsa på kartor.

– Vi hade räknat med flera landslagsl­öpare som Tove Alexanders­son och Gustav Bergman. Vid sidan av VM och världscupe­n är SM den viktigaste tävlingen för dem, säger han.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Långdistan­s-SM i Strömstad är inställt. Tävlingen, som skulle ha hållits 19-20 september, skulle ha varit den största för arrangörsk­lubbarna Kvillebyns SK och Idefjorden­s SK sedan orienterin­gs-VM 2016 i Strömstad och Tanum. Här springer Gustav Bergman in på målområdet i Norr a Buar. (Arkivbild)
Bild: Thomas Bennelind Långdistan­s-SM i Strömstad är inställt. Tävlingen, som skulle ha hållits 19-20 september, skulle ha varit den största för arrangörsk­lubbarna Kvillebyns SK och Idefjorden­s SK sedan orienterin­gs-VM 2016 i Strömstad och Tanum. Här springer Gustav Bergman in på målområdet i Norr a Buar. (Arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden