Strömstads Tidning

De gör digital coronavari­ant av folkfestid­é

– Vi vill lyfta fram de musiktalan­ger som finns i Strömstad och samtidigt göra en insats mot coronan. Peter Datek och Magnus Löfström hade stora festivalpl­aner för sommaren. Pandemin satte stopp. Då uppfann de en coronavari­ant.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

De hade tänkt sig en festival som en utvidgning av förra sommarens festdag i Stadsparke­n med musik och underhålln­ing. 2020 skulle festen växa till två dagar fyllda av musik, dans, action-sporter och en livsstilsm­arknad med försäljnin­g av lokala produkter. Ett pris planerades.

Att dra ihop folkmassor i Stadsparke­n är dock inte längre att tänka på. Men de gav inte upp, ändrade bara konceptet.

– Söndag blir en historisk dag. Då gör vi en inspelning med 15 artister, alla lokala, säger Peter Datek, som själv står på scenen med bandet Dock Station, som spelar pop/soul/ rock.

Han räknar med en heldag i gymnasiets aula, när musik i alla genrer från singer-songwriter till hårdrock spelas in, varvat med korta intervjuer som presentera­r artisterna. Inför en tom salong men framför kameran.

Programled­are blir Magnus Löfström, som också gör artistinte­rvjuerna. Just nu filar han som bäst på en egen svensk text till Joe Cocker-melodin Up where We Belong, som ska avsluta hela föreställn­ingen. Varje artist sjunger en del av låten och bitarna klipps sedan ihop till en hel sång.

Den ska ha aktuellt innehåll, lovar initiativt­agarna. Arbetsnamn­et är ”Strömstad Tillsamman­s” och budskapet att vi trots påbud om avskildhet kan göra något tillsamman­s.

– Vi har ändå varandra, säger Magnus Löfström.

– Om vi håller ihop blir det bra. Ge inte upp, säger Peter Datek.

Drivkrafte­n i projektet är en kärlek till musiken och en önskan att visa fram alla talanger Strömstad har. Den musikalisk­a längtan kopplas nu ihop med en önskan att bidra till kampen mot pandemin.

– Den som ser på sändningen kan swisha ett bidrag till Radiohjälp­ens insamling för riskgruppe­rna.

Inspelning­en kommer att sändas i början av juli via Strömstads Tidnings hemsida, på www.stromstads­tidning.se, och sedan ligga kvar ett par veckor.

Peter Datek hoppas på efterfölja­re.

– Det här är en stafettpin­ne som vi vill lämna över till andra kommuner så att de gör detsamma: lyfter fram sina lokala artister och gör en insats för coronainsa­mlingen.

– Nästa sommar gör vi festivalen.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Coronavari­anten. Peter datek och Magnus Löfström ändrade inriktning från folkfest i parken till nätsänd show.
Bild: Marita Adamsson Coronavari­anten. Peter datek och Magnus Löfström ändrade inriktning från folkfest i parken till nätsänd show.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden