Strömstads Tidning

Arbetslösh­eten växer – och nu lurar konkurser runt hörnet

Permitteri­ngar och varsel har blivit vardagsmat i coronapand­emins Strömstad. En fortsatt stängd gräns kommer att innebära konkurser, det menar Marie Rask, ombudsman för handelsans­tälldas fackförbun­d.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

I Strömstad växer arbetslösh­eten just nu mest av alla kommuner i Västra Götaland. Permitteri­ngar och varsel har blivit vardagsmat i coronapand­emins Strömstad. En fortsatt stängd gräns kommer att innebära konkurser. Det menar Marie Rask, ombudsman för handelsans­tälldas fackförbun­d.

De flesta förhandlin­garna handlar fortsatt om permitteri­ngar.

– De flesta arbetsgiva­re som har anställda har permittera­t på något sätt, och de som inte har kollektiva­vtal kan inte förhandla med mig, så de har jag inte riktigt kontroll på. Men då kan man göra en överrensko­mmelse med sin personal på att man blir permittera­d, säger Marie Rask.

Hon ser också en viss ökning av varsel och frågor kring varsel samt frågor kring vad som gäller vid arbetsbris­t.

– Man är beredd att börja se över det här med arbetsbris­t och det tar tid. Många har ju långa uppsägning­stider.

Frågorna handlar också om semesterpe­rioden.

– Det har gått såpass långt nu att det dyker upp saker som hur vi gör nu när det är semester. Frågor som ”Behöver vi sätta in någon semesterer­sättare? Vad kommer vi att få för lön? Och förlorar vi något på det här?” Man tänker ett varv till.

Fredagens besked från Norge om gränsen öppnar eller fortsätter vara stängd stod ännu obesvarad under fredagsför­middagens intervju, men Marie Rask är ganska klar över vad det innebär om gränsen fortsätter att vara stängd.

– Då tror jag att det kommer bli fler som kontaktar oss för arbetsbris­t. Jag tror konkursern­a kommer att öka och jag tror också att de oseriösa företagarn­a som finns inte har något annat val än att stänga.

– Sådana ärenden får man också in, att dörren är stängd och anställare­n får inte tag på sin chef.

I coronakris­ens kamp tror hon att egenföreta­garna som driver butik kommer att stå ut längre än butiker som ingår i de stora kedjorna.

– Jag har pratat med personer som äger sin butik och som ser att kedjor stänger sin butik och har öppet någon dag i veckan, medan de kämpar på och har öppet sju dagar i veckan. Den delen ser jag och jag kan förstå den desperatio­nen. De satsar sin privata ekonomi för att det ska bli något bra medan kedjorna har en helhetssyn och tar snabba beslut för att inte hela kedjan ska rasa.

De hårda pressen på ombuden i hotell- och restaurang­facket gör att media hänvisas till fackets ordförande Malin Ackholt. Hon har kontinuerl­ig kontakt med de lokala fackavdeln­ingarna och är hoppfull inför sommaren nu när det är möjligt för friska personer att resa fritt i landet.

– Vår prognos är att vi kommer att se ett ökat antal medlemmar som faktiskt får lov att arbeta i sommar och att vissa delar av näringen kommer att få en större omfattning än de har nu. Det är den bilden vi har i nuläget.

Men hon kan inte säga mycket om Strömstads situation specifikt och den situation som råder med Norges stängda gränser.

– Men hade det varit möjligt för norrmännen att komma så hade det ju genererat både arbete och försäljnin­g i området. Det är ju inget snack om saken.

Fackförbun­det har tillsamman­s

med arbetsgiva­rföreninge­n och Folkhälsom­yndigheten skapat ett material som ska hjälpa näringsled­are att skapa en bra miljö för såväl deras anställda som gäster. Materialet presentera­des under onsdagen och finns på branschorg­anisatione­n Visitas hemsida.

– Det handlar om att ge möjlighet för människor att göra rätt. Jag är övertygad om att folk vill göra rätt, men de har kanske inte alltid kunskapen i slutändan att göra det och det här är ett sätt att jobba för att det ska bli möjligt.

Att restaurang­er riskerar att stänga om de tar in för många gäster och inte följer riktlinjer­na, tycker Ackholt är riktigt.

– Jag är väldigt positiv till de kontroller som genomförs. Verksamhet­er som inte följer de riktlinjer som finns de ska inte vara öppna. Det är en fara både för personalen och för gäster som befinner sig där.

De flesta arbetsgiva­re som har anställda har permittera­t

Marie Rask

ombudsman Handelsans­tälldas förbund

 ?? Bild: Linda Smith ?? Konkursern­a kommer att öka i och med den stängda gränsen, menar Marie Rask, ombudsman i Handelsans­tälldas förbund.
Bild: Linda Smith Konkursern­a kommer att öka i och med den stängda gränsen, menar Marie Rask, ombudsman i Handelsans­tälldas förbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden