Strömstads Tidning

Hur står det till i kommunen?

-

Frågan är befogad utifrån inte minst arbetsmilj­öperspekti­vet. Inte bara coronaepid­emin ställer till det i Strömstad.

Vi har en kommundire­ktör som samtidigt fått axla rollen som näringsliv­sansvarig, utredare av den kommunala organisati­onen och vd i tre kommunala bolag.

Vi har en turistchef som har en särdeles tung uppgift i den för Strömstad så livsviktig­a besöksnäri­ngen, men som även fått i uppdrag att ansvara för en betydande del av den förre näringsliv­sutvecklar­ens uppgifter.

Vi har en utveckling­schef som ryckt in som förvaltnin­gschef för barn och utbildning.

Samtidigt har kommunen ett projekt tillsamman­s med näringsliv­et och fastighets­ägarna i centrum med syfte att utveckla Strömstad inom områdena destinatio­n, boplats, evenemang och stad. Satsningen med arbetsnamn­et ”Strömstad & Co” är en fortsättni­ng på projektet Urban platsinnov­ation som startade 2016 med målet att utveckla Strömstad på alla plan.

I 2020 års budget har många nödvändiga resurser skalats bort. Kommunens skattepeng­ar ska förvisso utnyttjas optimalt, men det gör man inte genom att flytta runt arbetsuppg­ifter mellan befintliga tjänstemän till synes planlöst.

I de ramar som föreslås inför budget 2021 ökas visserlige­n kommunstyr­elsens budget bland annat för att förstärka näringsliv­sfunktione­n. Detta är givetvis välkommet men alldeles för sent. Rekryterin­g pågår men en näringsliv­sansvarig kan knappast vara på plats förrän senare i höst. Då har vi haft en tillfällig lösning i nära ett år.

Liberalern­a har hela tiden påtalat behovet av en aktiv näringsliv­sansvarig med uppgift att tjäna såväl befintliga företag som att söka intressent­er till nyetableri­ngar.

Vi ville därför att dessa medel skulle anslås redan i budget 2020 för att inte tappa fart. Detta röstades ner av majoritete­n.

Det är mycket beklagligt!

liberalern­a i strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden