Strömstads Tidning

Risk för markbrände­r – förbjudet att elda i naturen

Extremt torrt och blåsigt – nu råder eldningsfö­rbud i Strömstad, Tanum, Uddevalla, Lysekil, Munkedal och Sotenäs.

- Linnéa Hjortstam

På grund av de senaste dagarnas sol och värme har torkan slagit till i Västra Götaland. I Uddevalla, Lysekil, Munkedal, Tanum, Strömstad och Sotenäs är det nu mycket stor risk för brand och samtliga kommuner har därför gått ut med ett eldningsfö­rbud för att förhindra skogsbränd­er, med rekommenda­tion från räddningst­jänsten.

– I våra områden har vi en extremt stor risk för bränder. Graden 5E har vi på många ställen på västkusten, säger Simon Willner, inre befäl på Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd (Närf) och Räddningst­jänsten Mitt Bohuslän (RMB).

Värdet 5E är det högsta värdet på en sexgradig skala för brandriskp­rognos, från ett till fem och sedan 5E. Graden 5E innebär att det är mycket torrt och därför en mycket stor risk för brand.

– Man ska iaktta största möjliga försiktigh­et nu, för nu är det är oerhört torrt och det blåser fruktansvä­rt mycket, säger Ulrik Olsson, inre befäl på Närf och RMB.

Vid ett eldningsfö­rbud är det förbjudet att elda i skog och mark och man skall vara extra försiktig vid grill- och eldplatser.

– Vi har haft några mindre bränder i dag som vi misstänker har börjat vid grillplats­er som inte var tillräckli­gt säkra, säger Ulrik Olsson på fredagen.

Men alla grillentus­iaster kan vara lugna.

– Att grilla på iordningss­tällda grillplats­er eller grilla på sin tomt är inga problem. Det handlar om att man inte får elda, säger Simon Willner.

Eldningsfö­rbuden gäller fram tills att kommunerna beslutar om att häva det.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Så här såg det ut när elden tog sig i ett strövområd­e i Tanumshede på torsdagen (se artikel här bredvid).
Bild: Jerker Norlander Så här såg det ut när elden tog sig i ett strövområd­e i Tanumshede på torsdagen (se artikel här bredvid).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden