Strömstads Tidning

”Vi har ett ansvar för varandra”

Med nya reserestri­ktioner kan Bohuslän fyllas med turister när semestrarn­a drar igång. Men Eva Lindhusen Lindhé, smittskydd­släkare i regionen, befarar en andra topp om folk inte tar sitt ansvar under sommaren. – Vi har hamnat i någon sorts egotrippad liv

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Förra veckan tog regeringen beslut om att häva reserestri­ktionerna, som tidigare innebar att man fick åka två timma från hemorten. Nu är det tillåtet att resa genom hela landet om man inte är sjuk eller uppvisar symptom. Västra Götalands biträdande smittskydd­släkare Eva Lindhusen Lindén menar att reseavstån­det inte är det primära problemet.

– Problemet är inte nödvändigt­vis resan i sig då många kanske åker bil, utan det är vad man väl gör och hur man beter sig när man kommer till resmålet, säger Eva Lindhusen Lindhé.

På somrarna fylls Bohusläns kust med turister och hur det kommer se ut i sommar är det ännu ingen som vet med säkerhet. Smögen är ett populärt resemål i Sotenäs kommun som drar ungefär 800 000 besökare under en säsong, och enligt Eva Lindhusen Lindhé en farozon för en ny smittvåg.

– Det är nedgången under sommaren som vi hoppas på för att vi ska kunna få bukt med smittsprid­ningen. Med det här kan äventyras och de platser i Västra Götaland som jag ser med oro på är just Bohuskuste­n, de små kustsamhäl­lena där det samlas väldigt mycket folk, säger hon.

Det egna ansvaret lyfter även Eva Lindhusen Lindhé upp, men hon ser problem i allmänhete­ns beteende gällande pandemin.

– Vi har alla ett ansvar för varandra och det är Sverige inte vana vid nu för tiden. Vi har hamnat i någon sorts egotrippad livsföring, där folk tänker ”jag ska göra det jag har lust till”, men vi kan inte leva så nu, säger hon.

Eva Lindhusen Lindhé menar att svenskarna har varit relativt förskonade från liknande situatione­r och kriser som innebär restriktio­ner i vårt levnadssät­t. Det gör det svårt för vissa att följa restriktio­ner under en längre tid.

– En del har slutat bry sig och med de nya bestämmels­erna tror de att det är fritt fram, sägen hon.

Tidningen har tidigare pratat med företagare i Bohuslän och en sak är säker – turisterna behövs för att de ska klara sig ekonomiskt. Enligt Eva Lindhusen Lindhé handlar det om att hitta balansen.

– Stängda restaurang­er är ju inte särskilt bra på kort sikt. Men det hjälper inte, det kan inte få bli på bekostnad av en andra topp eller smittsprid­ningsvåg. Man måste hittat ett sätt att kunna balanserna detta. Jag har varm förståelse för att man vill ha in pengar, men ju bättre restaurang­erna är på att erbjuda ett coronasäke­rt alternativ, desto mer kunder kommer man nog att få, så många man kan ha på en kväll.

Det är kommunens ansvar att se till så att restaurang­erna ska vara så kallat ”coronasäkr­ade”. Men motsättnin­garna mellan inkomst och minskad smittsprid­ning kan bli ett problem enligt Eva Lindhusen Lindhé

– Det blir en skärningsp­unkt mellan vad som är gynnsamt för affärsverk­samheten och Bohuslän, och vad som är bra för smittsprid­ningen, och det är klart att det blir bekymmer, säger hon.

Att regeringen valde att häva restriktio­nerna tror Eva Lindhusen Lindhé kan ge fel signaler – att faran skulle vara över.

– Jag tyckte kanske att man släppte restriktio­nerna lite snabbt. Man kunde tagit det lite pö om pö så att man fick resa lite längre sträckor men inte helt fritt, säger Eva Lindhusen Lindhé och fortsätter:

– Jag förstår verkligen att folk är sugna på att komma ut ur karantän och oro, men samtidigt så är vi inte färdiga med detta än. Det kanske gav en felaktig signal att säga att det var fritt fram att resa. Men nu är det upp till var och en att man är mogen för den utmaning och det ansvar som vilar på ens axlar.

 ??  ?? Eva Lindhusen Lindhé, Västra Götalands biträdande smittskydd­släkare, påpekar vikten av att människor tar eget ansvar om man ska resa genom Sverige i sommar.
Eva Lindhusen Lindhé, Västra Götalands biträdande smittskydd­släkare, påpekar vikten av att människor tar eget ansvar om man ska resa genom Sverige i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden