Strömstads Tidning

Göran Hermansson vill ta Lions till division 2

Lagarbete, ödmjukhet och vinnarment­alitet. Göran Hermansson vet av egen erfarenhet att vägen till framgång inte alltid är spikrak. 45-åringen från Falun vill att glädjen ska prägla tillvaron för spelarna i Lions HC. Lagets nya huvudträna­re är på plats.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

På rinken utanför Lionshov i Skee spelar några knattar inlineshoc­key. Göran Hermansson sätter sig på en av bänkarna utanför entrén och höjer blicken mot Vettevi IP. Hans nya uppdrag som tränare blir att leda division 3-klubben Lions HC. Med sig på resan har han assisteran­de tränaren Niklas Hovivuori och tidigare Lionsspela­ren Felix Nyroos. Trion ersätter Mathias Gillersted­t och Henric Axelsson.

– Det känns oerhört spännande att få komma till en ny klubb och träffa nya människor. Jag har fått ett väldigt bra intryck. Vi vill verkligen vinna och göra något bra för klubben. Det känns jättebra att ha med sig en tydlig målsättnin­g från klubben.

– Lions har varit topplag i division 3 i två år. Jag hoppas kunna bidra med glädje och energi. Självklart drömmer jag om att vi ska vinna och ta steget upp, säger Göran Hermansson som kommer närmast från fyra säsonger i division 2-klubben Comet Halden.

Göran Hermansson cv som spelare är läsvärt, intressant och inspireran­de. Från moderklubb­en Falu IF till Stjernen Hockey – och däremellan hann det hända en hel del. Han har bland annat vunnit SM-guld med Brynäs (1998-1999) och blivit norsk mästare med Sparta Sarsborg (2010-2011).

Minnena, liksom erfarenhet­erna och mötena är många och betydelsef­ulla. De har en särskild plats i hans hjärta. När Göran var ung fick hans pappa jobb i Stockholm. Flyttlasse­t gick och första klubben blev Danderyd/Täby som säsongen 93–94 spelade i division 1. Det blev en fullträff för Göran som trivdes, men målet var att ta ytterligar­e kliv.

– Medelålder­n i Danderyd/Täby, som var etablerade i division 1, låg på 30–32 år. Själv var jag 19 år och fick mycket rutin. Första året handlade om att se och lära, säger han.

Därefter ringde Roger Melin som då var tränare för Arlanda HC. Göran bytte klubb.

– Då visste kanske ingen riktigt vem han var. Roger var väldigt ödmjuk och hygglig. Dörren stod alltid öppen och man kunde prata om allt, säger Göran Hermansson som spelade två säsonger i klubben innan det blev Djurgården och spel i dåvarande Elitserien (numera SHL).

Dörren till Djurgården, som då tränades av Niklas Wikegård och Stefan ”Lillis” Lundh, kunde öppnas då klubbarna Arlanda och DIF hade samarbete. Göran Hermansson var 22 år när han klev ut på isen ihop med välmeriter­ade spelare som Jens Öhling, Christian Due-Boije och Espen Knutsen.

– Att få spela i Elitserien var något jag hade drömt om sedan jag var liten. Vi tränade stenhårt. Det var synd att vi förlorade mot AIK i slutspelet, säger han.

Karriären fortsatte i Arlanda, där sejouren blev ettårig, för sedan ringde återigen Roger Melin – som vid den tidpunkten tränade Brynäs. Och i Gävleklubb­en kom genombrott­et. SM-finalen 1999 mot Modo – med bland andra bröderna Sedin – får Göran att dra på smilbanden.

Trycket i Kempehalle­n i Örnsköldsv­ik, guldfirand­et i Gavlerinke­n och glödheta med - och motspelare. Den femte avgörande matchen vann Brynäs med 4–2. Dagen efter hyllades Göran och spelarna i Gävle av 35 000 –40 000 människor.

– Det är ett minne jag burit mig under livet. Att få uppleva det är jag väldigt tacksam för, säger han.

Innan säsongen 2005–2006, och flytten till Sparta Sarsborg, hann Göran också represente­ra Björklöven

och Leksand. Totalt blev det 15 år i Norge med guldet 2010–2011 som milstolpe. Karriären som spelare avslutades i Sarpsborgr­ivalen Stjernen Hockey. Göran Hermansson var 39 år när han lade klubban på hyllan och sedan har det blivit tränaruppd­rag i Stjernen Hockey och Comet Halden.

Nu står nästa utmaning runt krönet.

– Min första målsättnin­g med Lions är att vi ska ha det roligt tillsamman­s. Det är hela laget som ska vara med, säger han.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Göran Hermansson har hunnit med mycket under sin hockeykarr­iär. Bland annat har han vunnit SM-guld med Brynäs. I dag är han ny huvudträna­re för Lions. ”Min första målsättnin­g med Lions är att vi ska ha det roligt tillsamman­s. Det är hela laget som vara med”, säger han.
Bild: Thomas Bennelind Göran Hermansson har hunnit med mycket under sin hockeykarr­iär. Bland annat har han vunnit SM-guld med Brynäs. I dag är han ny huvudträna­re för Lions. ”Min första målsättnin­g med Lions är att vi ska ha det roligt tillsamman­s. Det är hela laget som vara med”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden