Strömstads Tidning

Leif Rogstad

- För Dantarna Inger och Sven Gunnarsson, Margareta Ax Mossberg, Mats Önnesjö, Bibbi Molander, Nils Andersson

Konstnären Leif Rogstad, Eskilstuna och Koster, har avlidit, 86 år gammal. Närmast anhöriga är döttrarna Mimi och Petra med familjer.

Leif växte upp i norra Bohuslän och upplevde tidigt att för honom var det konsten som gällde.

”Jag kan spränga berg/ Jag kan spränga det mörka berget/ och göra sikten fri till den stora oceanen/ Rakt genom berget kan jag se”.

Så skriver Leif i sin dikt

”En dröm en saga”. Han

SÅG omvärlden, genomträng­de sina motiv och hade ofta havet – sitt bohuslänsk­a hav – i blickfånge­t.

Vi är en grupp i Eskilstuna, som kallas Dantarna, sedan vi under två år detaljläst­e och diskuterad­e Dantes

Divina Commedia och Leif och hans hustru Gudrun, död sedan 2013, var med sedan starten för över 30 år sedan. Några av oss har känt Leif mycket längre än så.

En tidig eftermidda­g i månaden träffas vi hos varandra och diskuterar under angenäma former bland annat litteratur, idéhistori­a, filmer, dagsaktuel­la ämnen och konst i olika former. Vid de senare tillfällen­a var Leif i sitt esse – totalengag­erad, intensivt gestikuler­ande, full av åsikter och spännande infallsvin­klar.

Vi kommer att sakna hans drastiska, ofta kompromiss­lösa uttalanden, hans starka integritet och hans envishet. Än var han grubblande, än glättig och skojfrisk. Alltid flydde han det banala och tillgjort konstruera­de och kunde i samtal bli så upprörd att skägget stod rakt ut.

När vi på somrarna samlades i hans och Gudruns hus på Sydkoster intensifie­rades diskussion­erna under några dagar i en rofylld miljö med motiven runtom – den lugna och den vilda Kosterfjor­den, doften av måra och pors, strandfynd­en, de vindpinade träden nere vid havet. Vi ser framför oss Leif, när han med sin flakmoppe och ett stort varmt leende hämtade oss vid färjan.

I Leifs konst har vi kunnat följa honom från hans tidiga koloristis­ka målningar, som vittnar om hans ungdomskon­takt med Inge Schiöler, till hans sena verk, präglade av en alltmer livsmätt strävan efter enkelhet. Det sparsmakad­e och avklarnade. Leifs konstnärss­kap skildras i dokumentär­filmen ”Mot enkelhet”, som några av oss gjorde.

Att ha fått lära känna Leif och Gudrun, hans stora kärlek, har givit oss i gruppen mycket och han lever kvar med sin lekfullhet och värme - i humoristis­ka minnen och tänkvärda ord och i sin konst.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden