Strömstads Tidning

Marita Adamsson: De små, små detaljerna bygger det stora helhetsint­rycket av stadens själ

-

Istort sett varje besök jag gör på Lokstallet kommer till sist att rymma reflektion­er kring Strömstads centrum. Förhålland­et mellan Uddevallav­ägen och stadskärna­n är komplicera­t och intressant. Det kan skapa filosofisk­a funderinga­r om hur människans hjärna och känslor upplever avstånd och det gör tydligt hur viktigt det är för livskvalit­eten att ha en inspireran­de och vacker offentlig miljö.

Det är väl inte särskilt uppseendev­äckande om jag påstår att sträckan förbi färjeläget och Lokstallet inte är vacker. Eller är uppseendev­äckande just vad det är? För tittar man efter är det gudomligt vackert.

Strömstad har en infart som skapar lyckokänsl­or, den som är på väg in mot staden välkomnas på ena sidan av havet som öppnar sig ut mot öarna och sedan hela världen och framför sig har hen staden, klädd i ljusa toner och med närheten till havet hela tiden i behåll. Det är en sträcka man borde älska att gå. Ändå uppfattar många den som lång och besvärlig.

När stöket kring ombyggnati­onen av färjehamne­n har lagt sig är det dags att ändra på det, framhäva närheten till hav och stad – och inte glömma det fina lilla berget som Lokstallet­s förestånda­re Yngve Brothén har skapat en skulpturpa­rk av. Det är inte bara Älgen på toppen, det finns mycket på vägen upp också. Och mer skulle det kunna bli, om barackerna försvinner, gräs och natur lyfts fram.

Planen är också sedan länge att binda samman centrum med infarten genom att fler skulpturer placeras ut under vägen. Och redan finns annat man kan lyfta fram som garanterat fångar flanörerna­s intresse. Inne på Torskholme­n, mellan fiskaffäre­r och hus, finns en samling kanonintre­ssanta fotografie­r som skildrar fiskhanter­ing och havets näringar i äldre tider, väl placerade med tanke på närheten till fiskauktio­nen och till piren där fiskebåtar brukar ligga, men i behov av att bli mera synliga.

Väl nere vid Strandprom­enadens början vill jag mer än gärna stanna till och hälsa på Viktor Korneevs skulptur av en människoge­stalt i kontemplat­ion vid vattnet. Den trista fyrkantiga container för luftmätnin­gar som gjort den lilla gräsmattan bredvid Korneevs androgyna figur trång och föga inbjudande är visserlige­n borta, men kvar intill står ett par uppsamling­skärl för glasåtervi­nning som också stör harmonin.

Det är på ett sätt bagateller. Och ändå inte, för det är som bekant de små, små detaljerna som gör det. Det är jättevikti­gt med glasigloo. Glasburkar och flaskor hör inte hemma i soppåsen och absolut inte på marken, så att en gästhamn behöver glasåtervi­nning är ställt utom allt tvivel. Men de borde kunna stå där andra återvinnin­gskärl befinner sig och de borde kunna stå på en plats där de inte motverkar ett helhetsint­ryck av lugn, eftertanke och skönhet och inbjudan till umgänge mellan människor. Det är klart att många som köpt glass på andra sidan skulpturen gärna vill sitta en stund på granitmure­n (med all den Strömstads­anknytning en sådan har) och den känsla platsen förmedlar är väsentlig.

Det kan väl vara så att ingen rutin finns för samråd med stadsplane­rare eller konstråd innan containrar ställs ut. Men det borde det finnas. Såväl Strömstads­borna själva som alla besökare behöver en genomtänkt och vacker miljö kring det som är ett favoritstr­åk.

Borta vid stengradän­gen på Plagen står nästa skulptur, Margarita, och hon har en bättre omgivning, mitt för stenrundel­n, som är en omvittnad mötesplats. Ett stenkast därifrån står nu Ankaret igen, nyrenovera­t. Platsvarum­ärket har fått en, i mitt tycke, fin placering på gräsmatten nedanför Laholmen, på en liten höjd som ett blickfång för den som går längs Strandprom­enaden eller närmar sig via hamnen.

Men så var det detaljerna igen. Det har varit ett enormt ståhej kring Ankaret. Men var är kompassros­en? Mönstret var lagt av olikfärgad­e knott och därmed en betydelsef­ull del av Strömstads historia av sten och skepp. Den försvann när Ankaret och stensockel­n togs bort. Alltså bör det finnas en stenhög av stort intresse någonstans. Är det någon som har planer på att leta fram den?

De offentliga platserna berättar mycket om stadens historia och själ. Den berättelse­n behöver alla, både vi som bor här jämt och alla de som är mera tillfällig­a besökare, med eller utan coronarest­riktioner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden