Strömstads Tidning

Strömstads­politiker tycker det norska beslutet är ologiskt

Många höll nog andan och hoppades in i det sista på lättade gränsrestr­iktioner till och från Norge. Men den norska regeringen meddelade sitt beslut om att låta reserestri­ktionerna till Sverige kvarstå, med undantag för resor till Gotland.

-

Nyheter: Norge öppnar gränsen till Gotland, men inte Bohuslän. En märkbart besviken Kent Hansson (S), kommunalrå­d i Strömstad, misstänker att det kan ligga politik bakom den norska regeringen­s beslut.

– Det var inte jätteöverr­askande, säger en märkbart uppriven Kent Hansson (S), kommunalrå­d i Strömstads kommun, bara några timmar efter beskedet.

Under fredagen meddelade den norska regeringen sitt beslut att svenskar fortsatt kommer att stoppas vid riksgränse­n – och norrmän som korsar den utan särskilt tillstånd hamnar i karantän, med undantag för dem som reser till och från Gotland. Samtidigt öppnade Norge från och med igår, den 15 juni, upp för övriga nordiska länder, vars regioner har en låg smittospri­dning, och slopar karantänsk­ravet för resor till desamma.

Kent Hansson (S) blev redan under torsdagen varse om åt vilket håll beslutet lutade. Ett beslut som innebär ett hårt slag mot Strömstad.

– Jag är besviken. Jag trodde faktiskt att man skulle göra någon form av regional lösning för oss, säger kommunalrå­det.

Den norska hälsominis­tern Bent Høie (H) har tidigare öppnat upp för regionala lösningar. Fredagens besked är också ett uttryck för detta genom det gotländska undantaget. Men att Strömstad är en del av Västra Götalandsr­egionen ställer till problem, menar Kent Hansson (S).

– Jag tycker att man målar upp en felaktig mediebild i Norge nu. Man säger att Bohuslän inte ens var nära att ett undantag på grund av för hög smittospri­dning och för höga dödstal, men då räknas Göteborg med, säger han.

Kent Hansson (S) tror att den svenska regeringen­s beslut om att upphäva de tidigare reserestri­ktionerna inom Sverige kan ha spelat in i avgörandet under fredagen. Han anar också dolda premisser i underlaget för Norges beslut.

– Jag tror att det ligger lite annan politik i bakgrunden här. Jag tror

” Jag tror att det ligger lite annan politik i bakgrunden här Kent Hansson (S)

att man i Norge fått klart för sig hur stor gränshande­ln är. Min känsla är att man vill hålla tillbaka lite grann, säger han, och menar att det är ologiskt att öppna upp för resor till Gotland med hänsyn till smittospri­dningen men samtidigt inte till Strömstad och norra Bohuslän.

 ??  ?? Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S) är besviken över Norges gränsbeske­d: ”Jag trodde faktiskt att man skulle göra någon form av regional lösning för oss”, säger han.
Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S) är besviken över Norges gränsbeske­d: ”Jag trodde faktiskt att man skulle göra någon form av regional lösning för oss”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden