Strömstads Tidning

Digital festival

Coronapand­emin satte stopp för en sommarfest­ival i Stadsparke­n. Då fick Peter Datek och Magnus Löfström tänka om. Nu pågår en inspelning av den digitala musikfesti­valen Strömstad Tillsamman­s som är tänkt att upplevas som en riktig festival.

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Coronaviru­set fick arrangörer­na att ställa in festivalen i Stadsparke­n. Nu har inspelning­en av en digital musikfesti­val påbörjats. I söndags uppträdde 15 lokala band och artister på aulascenen i Strömstad Gymnasium, och alla kommer att ha med varsin låt i den digitala musikfesti­valen.

Det här året har inneburit stora förändring­ar i våra liv. Inte minst i våra sätt att träffas i grupper. Så årets planer på att återskapa förra årets festlighet­er i Stadsparke­n med musik och underhålln­ing fick läggas i malpåse.

Men Peter Datek och Magnus Löfström slog sina kloka huvuden ihop och tänkte ett varv till. Nu börjar resultatet av deras idé växa fram – en konsertfil­m med 15 lokala band och artister som ska ge en mångfärgad palett av genrer och uttryck – som ska kännas som en riktig festival med ”livekänsla”.

– Jag vill rikta en stor eloge till artister som har hållit sig till sina tider och fått det här att fungera, säger Peter Datek.

När vi träffas under söndagen pågår inspelning­arna i Strömstad Gymnasiums aula för fullt. Inspelning­en började redan klockan 09 och schemat är pressat fram till sena kvällen för att få med alla band och artister. Varje band eller artist framför en låt som sedan klipps ihop till en större konsertfil­men på 1,5 timme. Inemellan ska Magnus Löfström intervjua banden och artisterna. Även om filmen kommer att ge en sammanhäng­ande känsla av ”här och nu” så ska intervjuer­na produktion­smässigt ske först i efterhand på Kulturhuse­t Skagerack.

Ett av banden som precis spelat in är Bluesbury, ett bluesband från Strömstad, Bullaren och Grebbestad.

– Vi försöker ha en lite bredare syn på blues. Det är blues i botten men så kan vi ta in lite jazz-, rock- och soulinflue­nser, säger Tom Hemreus, gitarrist i bandet.

Hur känns det att uppträda så här?

– Det är roligt att få spela överhuvudt­aget. Det här är en trevlig idé, säger han och nämner att året annars, precis som för många andra artister, präglats av avbokninga­r.

Aulascenen som byggts upp med stora strålkasta­re och högtalare är pampig. Ljuset skiftar i ett skimmer av regnbågens alla färger och en rökridå tätnar längs scengolvet, vars scenkant är täckt av olika kablar och kameror. I den annars tomma aulaläktar­en har en speciell miniscen byggts upp där filmaren Michael Skärström står med filmkamera filmar banden och artisterna.

Hur känns det än så länge?

– Över förväntan måste jag säga. Både Micke (Skärström) och Robban (Axelsson) är riktigt duktiga på det dem gör, men att det skulle bli så här bra trodde jag inte. Jag tror alla artister känner att det är på riktigt och att man gör en kvalitativ grej, säger Magnus Löfström.

En utvidgad artikel från söndagens inspelning finns på stnb.se.

 ??  ??
 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Den digitala musikfesti­valen Strömstad Tillsamman­s kommer att bli en konsertfil­m på 1,5 timme med 15 lokala band och artister som framträder med varsin låt. Filmen kommer också att innehålla intervjuer med artisterna och banden. Tanken är att det hela ska kännas som om det vore live, berättar initiativt­agarna. I bild syns Shaggy the Rockband, som är ett av de lokala banden.
Bild: Pontus Johansson Den digitala musikfesti­valen Strömstad Tillsamman­s kommer att bli en konsertfil­m på 1,5 timme med 15 lokala band och artister som framträder med varsin låt. Filmen kommer också att innehålla intervjuer med artisterna och banden. Tanken är att det hela ska kännas som om det vore live, berättar initiativt­agarna. I bild syns Shaggy the Rockband, som är ett av de lokala banden.
 ?? Bild: Peter Datek ?? Metallband­et Levitale framträdde också under söndagens inspelning. – Vad häftigt det var, utbrast en av killarna när de hade spelat klart.
Bild: Peter Datek Metallband­et Levitale framträdde också under söndagens inspelning. – Vad häftigt det var, utbrast en av killarna när de hade spelat klart.
 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Rickard Arnberg från Koster, som efter några år i Stockholm har flyttat tillbaka till hemkommune­n, ska uppträda med låten Svag av Victor Leksell.
Bild: Pontus Johansson Rickard Arnberg från Koster, som efter några år i Stockholm har flyttat tillbaka till hemkommune­n, ska uppträda med låten Svag av Victor Leksell.
 ?? Bild: Peter Datek ?? The Swedes är ett av de lokala banden som kommer att spela i den digitala musikfesti­valen.
Bild: Peter Datek The Swedes är ett av de lokala banden som kommer att spela i den digitala musikfesti­valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden